FONTOS Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?
Deviza

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen

Ha eddig azt hitted, hogy a forint kicsi és jelentéktelen piaccal bír, akkor gondold újra. A napi forgalmunk egyrészt a sokszorosa a hazai részvény- és kötvénypiacinak, másrészt a világon is a 24-ik legforgalmasabb devizának számít a forint. Itthon sehol máshol nem folynak ennél nagyobb összegek. Ráadásul a forintpiac szerkezetileg sem valami elmaradott és unalmas fizetőeszköz képét mutatja, az instrumentumonkénti megoszlása szinte teljesen azonos a világátlaggal.

A magyar fizetőeszköz tulajdonságait feltáró korábbi írásainkat az alábbi linkeken olvashatja el:
2015.07.21 05:00 Ennyire veszélyes a forint!
2015.07.12 10:45 Ezért rángatják a görögök még a forintot is!
2015.06.21 11:00 Mégis hova tart most a forintunk?

Mégis mekkora?

Itthon szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk a forinttal: fizetünk vele, értéket mérünk általa, vagyont halmozunk fel benne - nagyjából ezek a legfontosabb funkciói a pénzünknek, amely központi szerepet tölt be a mai társadalmunkban. Mégis alig ismert, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal is bír a forint, és ez alatt most nem a készpénz primitív anyagösszetételére gondolunk, hanem a közgazdasági szempontból legérdekesebb vonulatára: a forint piacára.

Amikor megkérdezzük az elsőéves egyetemi hallgatókat arról, hogy szerintük mennyire jelentős a világ devizapiacán a forint, általában igen lekicsinylő szavakat hallhatunk. Nos, őket ilyenkor sokként éri, hogy egy olyan tízmilliós országnak, mint amilyen Magyarország, a fizetőeszköze valójában a 24-ik legtöbbet kereskedett deviza a világon.

Tapasztalatból tudjuk, hogy hasonlóan óriási meglepetéseket szokott szülni a forintpiac napi forgalmának a becslése is. A pénzügyekben tájékozott emberek arról talán sokszor olvashatnak, hogy a magyar tőzsdén manapság olyan 10 és 20 milliárd forint között szokott ingadozni a kereskedés napi forgalma (éppen hanyatlóban van sajnos). Sokan még azt is jól tudják, hogy a kötvénypiac ennél valójában nagyobb, de abban már nagyságrendeket szoktak tévedni, hogy a forintpiaci forgalom hogyan viszonyul ezekhez képest.

Az egész hátterében talán az állhat, hogy egy kifejezetten nehezen átlátható és komplex OTC-piaci struktúráról van szó, amire ritkán közölnek átfogó forgalmi statisztikákat. Az alábbi írás ezért arra vállalkozik, hogy részletesen bemutatja, miként is néz ki valójában a forintpiac.

Napi ezermilliárdok

A rendelkezésre álló adatok alapján egy nap (!) átlagában, több mint 5000 (!) milliárd forint értékben kereskednek az egyes forintkeresztekre vonatkozó instrumentumok piacain. Sőt, mára ez a szám még nagyobb lehet, mivel a legutóbbi átfogó felmérés óta eltelt két évben meredeken bővülhetett a forgalom a devizapiacon. Becsléseink szerint a napos átlag mostanra a 6-7 ezer milliárdot is elérheti forintban számolva. Újabb átfogó statisztikákat majd csak 2016-ban publikál a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), ugyanis ez egy rendkívül körülményes és nehézkes adatgyűjtés.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Adódik a kérdés, hogy ezen összegek mekkora részarányt képviselnek a teljes devizapiaci forgalmon belül, vagyis hogy mekkora is a forint a világhoz képest. A teljes piaci arányunk a BIS legutóbbi felmérése szerint 0,42 százalék volt. Az egyes instrumentumok teljes piachoz viszonyított arányai is ezen érték körül szóródnak:

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
A vázolt arányokból következik egy igen fontos megállapításunk, mégpedig az, hogy a forintpiac szerkezete lényegében nem különbözik a világátlagtól. Más szóval: a teljes devizapiachoz hasonlóan fejlődtek az egyes forintpiaci instrumentumok, így mára a forgalmi arányok szinte azonosak.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen

Mennyire fontos a spot piac?

A fentiekből jól látható, hogy a közbeszédben gyakran szereplő azonnali (spot) piac is pusztán az egyharmadát teszi ki a teljes forintpiaci forgalomnak. Ennél érdemben nagyobb súllyal bírnak az úgynevezett FX swapok (46%). Ezek az instrumentumok leginkább arra szolgálnak, hogy rövid időre (általában éven belül) külföldi devizához jussanak a hazai vállalatok és bankok, kvázi kockázatmentesen (a kontraktus díját és az országok közötti rövidtávú kamatkülönbséget fizetik meg cserébe). Ezen swapok egyik lábában forintot nyújtunk devizáért, majd a másik lábában azt határidőre visszacseréljük. A magyar bankok devizahitelezése például ezen keresztül ment végbe, amit ezen statisztikák még tükröznek (idén emiatt már alacsonyabb lehet ebben a forgalom).

Érdekes kérdés még, hogy pontosan kik is vannak jelen a forint azonnali piacán, ez az a terület ugyanis, amiről a hírek általában szólnak. Nos, a napi 2000 milliárd forintos forgalomnak nagyjából a felét a pénzügyi szervezetek teszik ki.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Ezen tág szereplői kört további részekre bontva pedig az alábbi kép tárul elénk:

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Mindezekből már jól látszik, hogy a bankok tevékenysége mennyire meghatározó súllyal bír a forint spot árának meghatározásában, hiszen a forgalom döntő részét ők adják az által, hogy az ügyfeleiknek devizát váltanak. Ezzel szemben a hedge fundok és különböző alapok pusztán 360 milliárd forintot tesznek hozzá (átlagosan) a napi forgalomhoz a forint azonnali piacán. Kijelenthető tehát, hogy a spekulatívnak tartott tevékenység szerepe egyáltalán nem tűnik meghatározónak a forgalmi statisztikák alapján.

Ez a szerkezeti sajátosság érdekes gondolatokat vet fel arról is, hogy amennyiben ennyire nagy súllyal bír a beláthatatlan időzítésű (vállalatok és magánszemélyek igényeitől függő) banki devizaváltás a spot piacon, akkor mégis hogyan lehetne ésszerű irányt találni a napon belüli devizapiaci mozgásokban.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
5000 forint