Deviza

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen

Ha eddig azt hitted, hogy a forint kicsi és jelentéktelen piaccal bír, akkor gondold újra. A napi forgalmunk egyrészt a sokszorosa a hazai részvény- és kötvénypiacinak, másrészt a világon is a 24-ik legforgalmasabb devizának számít a forint. Itthon sehol máshol nem folynak ennél nagyobb összegek. Ráadásul a forintpiac szerkezetileg sem valami elmaradott és unalmas fizetőeszköz képét mutatja, az instrumentumonkénti megoszlása szinte teljesen azonos a világátlaggal.

A magyar fizetőeszköz tulajdonságait feltáró korábbi írásainkat az alábbi linkeken olvashatja el:
2015.07.21 05:00 Ennyire veszélyes a forint!
2015.07.12 10:45 Ezért rángatják a görögök még a forintot is!
2015.06.21 11:00 Mégis hova tart most a forintunk?

Mégis mekkora?

Itthon szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk a forinttal: fizetünk vele, értéket mérünk általa, vagyont halmozunk fel benne - nagyjából ezek a legfontosabb funkciói a pénzünknek, amely központi szerepet tölt be a mai társadalmunkban. Mégis alig ismert, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal is bír a forint, és ez alatt most nem a készpénz primitív anyagösszetételére gondolunk, hanem a közgazdasági szempontból legérdekesebb vonulatára: a forint piacára.

Amikor megkérdezzük az elsőéves egyetemi hallgatókat arról, hogy szerintük mennyire jelentős a világ devizapiacán a forint, általában igen lekicsinylő szavakat hallhatunk. Nos, őket ilyenkor sokként éri, hogy egy olyan tízmilliós országnak, mint amilyen Magyarország, a fizetőeszköze valójában a 24-ik legtöbbet kereskedett deviza a világon.

Tapasztalatból tudjuk, hogy hasonlóan óriási meglepetéseket szokott szülni a forintpiac napi forgalmának a becslése is. A pénzügyekben tájékozott emberek arról talán sokszor olvashatnak, hogy a magyar tőzsdén manapság olyan 10 és 20 milliárd forint között szokott ingadozni a kereskedés napi forgalma (éppen hanyatlóban van sajnos). Sokan még azt is jól tudják, hogy a kötvénypiac ennél valójában nagyobb, de abban már nagyságrendeket szoktak tévedni, hogy a forintpiaci forgalom hogyan viszonyul ezekhez képest.

Az egész hátterében talán az állhat, hogy egy kifejezetten nehezen átlátható és komplex OTC-piaci struktúráról van szó, amire ritkán közölnek átfogó forgalmi statisztikákat. Az alábbi írás ezért arra vállalkozik, hogy részletesen bemutatja, miként is néz ki valójában a forintpiac.

Napi ezermilliárdok

A rendelkezésre álló adatok alapján egy nap (!) átlagában, több mint 5000 (!) milliárd forint értékben kereskednek az egyes forintkeresztekre vonatkozó instrumentumok piacain. Sőt, mára ez a szám még nagyobb lehet, mivel a legutóbbi átfogó felmérés óta eltelt két évben meredeken bővülhetett a forgalom a devizapiacon. Becsléseink szerint a napos átlag mostanra a 6-7 ezer milliárdot is elérheti forintban számolva. Újabb átfogó statisztikákat majd csak 2016-ban publikál a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), ugyanis ez egy rendkívül körülményes és nehézkes adatgyűjtés.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Adódik a kérdés, hogy ezen összegek mekkora részarányt képviselnek a teljes devizapiaci forgalmon belül, vagyis hogy mekkora is a forint a világhoz képest. A teljes piaci arányunk a BIS legutóbbi felmérése szerint 0,42 százalék volt. Az egyes instrumentumok teljes piachoz viszonyított arányai is ezen érték körül szóródnak:

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
A vázolt arányokból következik egy igen fontos megállapításunk, mégpedig az, hogy a forintpiac szerkezete lényegében nem különbözik a világátlagtól. Más szóval: a teljes devizapiachoz hasonlóan fejlődtek az egyes forintpiaci instrumentumok, így mára a forgalmi arányok szinte azonosak.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen

Mennyire fontos a spot piac?

A fentiekből jól látható, hogy a közbeszédben gyakran szereplő azonnali (spot) piac is pusztán az egyharmadát teszi ki a teljes forintpiaci forgalomnak. Ennél érdemben nagyobb súllyal bírnak az úgynevezett FX swapok (46%). Ezek az instrumentumok leginkább arra szolgálnak, hogy rövid időre (általában éven belül) külföldi devizához jussanak a hazai vállalatok és bankok, kvázi kockázatmentesen (a kontraktus díját és az országok közötti rövidtávú kamatkülönbséget fizetik meg cserébe). Ezen swapok egyik lábában forintot nyújtunk devizáért, majd a másik lábában azt határidőre visszacseréljük. A magyar bankok devizahitelezése például ezen keresztül ment végbe, amit ezen statisztikák még tükröznek (idén emiatt már alacsonyabb lehet ebben a forgalom).

Érdekes kérdés még, hogy pontosan kik is vannak jelen a forint azonnali piacán, ez az a terület ugyanis, amiről a hírek általában szólnak. Nos, a napi 2000 milliárd forintos forgalomnak nagyjából a felét a pénzügyi szervezetek teszik ki.

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Ezen tág szereplői kört további részekre bontva pedig az alábbi kép tárul elénk:

Itt ezermilliárdnyi forint ömlik éppen
Mindezekből már jól látszik, hogy a bankok tevékenysége mennyire meghatározó súllyal bír a forint spot árának meghatározásában, hiszen a forgalom döntő részét ők adják az által, hogy az ügyfeleiknek devizát váltanak. Ezzel szemben a hedge fundok és különböző alapok pusztán 360 milliárd forintot tesznek hozzá (átlagosan) a napi forgalomhoz a forint azonnali piacán. Kijelenthető tehát, hogy a spekulatívnak tartott tevékenység szerepe egyáltalán nem tűnik meghatározónak a forgalmi statisztikák alapján.

Ez a szerkezeti sajátosság érdekes gondolatokat vet fel arról is, hogy amennyiben ennyire nagy súllyal bír a beláthatatlan időzítésű (vállalatok és magánszemélyek igényeitől függő) banki devizaváltás a spot piacon, akkor mégis hogyan lehetne ésszerű irányt találni a napon belüli devizapiaci mozgásokban.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-2075445932