Előfizetői tartalom

Keményen küszködnek, nehogy elszakadjon a rögzített árfolyam

Portfolio
Egészen elképesztő mennyiségű, nettó értelemben összesen 168,7 milliárdnyi koronát (ez majdnem 7 ezer milliárd forint!) öntött a devizapiacra a dán jegybank az elmúlt hetekben, amikor is az euróhoz szűk sávban rögzített koronaárfolyamot próbálta védeni. Ez az ország GDP-jének a közel 10 százalékát jelentő összeg jól mutatja, hogy mennyire nehéz a piaci árfolyamnyomással szembemenni, ráadásul a történetnek lehet, hogy még nincs vége.

A január 15-i svájci árfolyamsokkot követően sokakban felmerült, hogy akár Dánia is az alpesi ország útjára léphet és elengedi a korona árfolyamát, ami régóta egy igen szűk sávban (még az ERM II követelményeinél is szűkebben) az euróhoz van kötve. Ez mindeddig nem következett be és a dán jegybank igen elszántnak próbál mutatkozni annak a kapcsán, hogy nem is fog. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés