Előfizetői tartalom

Már megint gyanúsan viselkedik a svájci frank!

Miután Svájc január 15-én leforrázta az egész devizapiacot, sokan azt kezdték el találgatni, hogy vajon milyen stratégia bújik meg a lépésük mögött. Felmerült, hogy talán piszkos intervenció jöhet, aminek keretében 1,05 és 1,10 között tartanák az euróval szembeni kurzust. Most éppen ez a sáv látszik kibontakozni, csakhogy az egész nem illeszkedik bele az árfolyamküszöb elengedésének logikai rendszerébe, hiszen így előbb-utóbb megint óriási intervenciós igény jelentkezik. Fundamentálisan ugyanis azt látjuk, hogy az induló európai QE mellett, a görög és az ukrán bizonytalanságok közepette semmi sem indokolja, hogy a svájci frank elveszítse menedékdeviza-szerepét, vagyis ne folytassa az évtizedeken átívelő felértékelődését.

Elszállt, most meg gyengülJanuár 15-én felrobbant a svájci frank árfolyama: az egész devizapiaccal szemben egy csapásra óriásit erősödött, amikor elengedték az árfolyamküszöböt. Ezt követően először úgy tűnt, mintha paritás alakulna ki az euró és a frank viszonylatában, de ez végül nem bizonyult tartósnak, és gyengülni kezdett az alpesi deviza. A dolog közgazdaságilag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés