Megmenthető még a török líra a teljes összeomlástól?

2017. január 10. 11:15    
nyomtatás
 
Az elmúlt napokban megint egyre intenzívebben zuhan a török líra árfolyama, újabb és újabb mélypontokra esik a deviza. Egyelőre nem látszik, hol lehet az esés vége, egyre gyorsul a zuhanás. Ha viszont a török hatóságoknak sikerül megállítani a negatív spirált, akkor hamar jöhet egy felpattanás, hiszen mára kifejezetten olcsóvá vált a líra.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Mi történik Törökországban?


Az év eleje óta már 6,9 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben, ezzel pedig az egyik legnagyobb mozgást produkálta. Pedig semmi mást nem csinál, csak folytatja, ami 2016-ban elkezdett. Főleg a tavalyi negyedik negyedévben vált intenzívvé a török deviza zuhanása, az elmúlt három hónapban 22,6%-kal esett a dollárral szemben.

Megmenthető még a török líra a teljes összeomlástól?


Vagyis a gyengülés nem most kezdődött, az utóbbi napokban csak felerősödött ismét. Alapvetően a tavaly nyári puccskísérlet tekinthető a folyamat elindítójának, az azt követő megtorlások egyre komolyabb nemzetközi ellenérzést váltottak ki. Ehhez jöttek a folyamatos biztonsági kockázatok a terrortámadások miatt, melyek a turizmusra voltak negatív hatással. A fentiek következménye a jelentős tőkekivonás, ami csökkentette a török devizatartalékot. Emellett a külső környezet sem kedvez a lírának, hiszen egyrészt az őszi OPEC-megállapodás miatt emelkedésnek indult az olaj ára, ami nyersanyagimportőrként érzékenyen érinti Törökországot, másrészt pedig a Fed decemberi kamatemelése után a befektetők a korábban vártnál gyorsabb szigorításra számítanak, ami szintén rossz hír az ország szempontjából.

2016.12.20 05:55 Egy nap alatt 20 százalékkal nőttek, mégis egyre nagyobb bajban a törökök

A Commerzbank szerint az utóbbi napokban ismét felerősödő zuhanás annak köszönhető, hogy közeledik az áprilisi népszavazás, melyen a török választópolgárok még nagyobb hatalmat adhatnak Recep Tayyip Erdogan elnök kezébe. A tervezett alkotmányos változások többek között lehetővé tennék, hogy a politikus akár 2029-ig hatalomban maradjon. A hétfői és kedd reggeli újabb líragyengülés mögött nem volt különösebb hír, a német bank szakemberei szerint a zuhanás már elért abba a fázisba, amikor nem kell különösebb fundamentális impulzus a további napi eséshez.

Megállítható még a lejtőn a líra?


Ilyen heves devizapiaci zuhanás megfékezésére egyre kevesebb az eszköz, bár azért még nem érdemes leírni a törököket. Ha ugyanis sikerülne gátat szabni a jelentős esésnek, akkor hamar jöhetne egy visszapattanás, mivel mostanra nagyon olcsó lett a líra. Lássuk, milyen eszközök vannak, amikkel ki lehetne még jönni a negatív spirálból!

  • Kamatemelés: november végén már láttunk egy 25 bázispontos kamatemelést, azonban az sem győzte meg a befektetőket. Ráadásul Erdogan elnök az utóbbi hetekben éppen alacsonyabb kamat szükségessége mellett érvelt. Legközelebb január 24-én tart kamatdöntő ülést a jegybank, a Commerzbank szerint akkor jöhet az újabb 50 bázispontos emelés, de ha meg akarják fékezni a líra zuhanását, akkor ennél nagyobb lépés is elképzelhető. A Törökországban kialakuló árfolyamválság kezelésének egyik leghatékonyabb eszköze valószínűleg még mindig a kamat emelése, ami megdrágítja a deviza shortolását.
  • Tőkekorlátozások: az utóbbi hónapokban a piaci szereplők többször pletykáltak arról, hogy Törökország valamilyen szintű tőkekorlátozásra készül. Ennek lényege, hogy a külföldiek nem vihetik ki a devizájukat az országból, ezzel próbálják megfékezni a líra további esését, hiszen eltűnik a kínálat egy része a piacról. A gond, hogy ha a piac tőkekorlátozásokra számít, akkor az öngerjesztő folyamatként nehezíti a helyzetet, hiszen mindenki igyekszik még kimenekíteni a devizáját a korlátozások előtt. Másrészt a korábbi tapasztalatok szerint az ilyen korlátozásokat nem lehet hatékonyan végrehajtani, többnyire szivárog kifelé a deviza az országból egyéb csatornákon. A tavalyi év végén egyébként már láthattuk a tőkekorlátozás első jeleit, amikor Erdogan elnök az összes állami intézményt arra kötelezte, hogy devizáját váltsa át lírára. Ez meg is történt, ami ideig-óráig megfékezte a nemzeti deviza zuhanását.
  • Rögzített árfolyamrendszer: ha egy kis, nyitott gazdaságról lenne szó, akkor a kötött árfolyamrendszer lehetne a mostani válság megfékezésének egyik eszköze, Törökország esetében azonban nehéz elképzelni egy hiteles árfolyamrendszert. Szóba jöhetnének még jegybanki intervenciók, azonban az apadó devizatartalékot látva nem valószínű, hogy erre költenének.
  • Kommunikáció: a törökök dolgát nehezítik a politikusok megszólalásai, hiszen ezek az utóbbi hetekben csak olajat öntöttek a tűzre. A nyilatkozatok szerint például a líra zuhanásán keresztül a külföldi befektetők támadják az országot, illetve a török gazdaságot. Vagyis miközben éppen arra lenne szükség, hogy a török illetékesek megpróbálják megnyugtatni a piacokat, ennek éppen az ellenkezőjét teszik.


Alapvetően a líra gyengülésének ma már leginkább pszichológiai okai vannak, a napi újabb és újabb esésnek nincs fundamentális alapja. Ezt a piaci pszichózist kellene elsősorban megtörni ahhoz, hogy forduljon a hangulat.


Az oroszoknak sikerült visszajönni


A líra most kialakulóban lévő árfolyamválsága néhány szempontból kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit két éve láthattunk Oroszországban, amikor a rubel ütött újabb és újabb mélypontokat. Azóta az orosz devizának többé-kevésbé sikerült visszakapaszkodnia, amiben jelentős szerepe volt tavaly az emelkedő olajárnak is. A rubel egy év alatt 20 százalékkal erősödött a dollárral szemben, amivel 2016-ban az egyik legjobban teljesítő deviza volt.

Megmenthető még a török líra a teljes összeomlástól?


Az orosz példa azt bizonyítja, hogy lehet visszaút hasonló helyzetből, ehhez azonban az kell, hogy elsősorban a politikusok felismerjék a helyzet súlyosságát. Oroszország esetében a rubel visszakapaszkodásában annak is nagy szerepe volt, hogy enyhültek a kelet-ukrajnai feszültségek, bár a mai napig komoly harcok zajlanak.

Az alábbi ábrán az látszik, hogy a hasonlóságok mellett komoly különbségek is vannak a rubel és a líra zuhanásában, az orosz deviza esetében sokkal nagyobb kilengéseket láthattunk, időnként sikerült visszaerősödni kicsit, míg a líra láthatóan komoly megingás nélkül gyengül. Az is látszik, hogy a rubel annak idején a mélypontjáig többet gyengült, mint eddig líra.

Megmenthető még a török líra a teljes összeomlástól?


Fontos különbség az akkori orosz és a mostani török helyzet között, hogy a rubel esetében az energiaársokk miatt valameddig indokolt volt a gyengülés. A török líra esetében azonban nincs ilyen fundamentális alapja a zuhanásnak, ma már elsősorban a piaci pszichózisról szól, ahogy a fentiekben hangsúlyoztuk. Fundamentális alapon a rubel esésének ma már vége van, a líra esetében viszont nem látszik ilyen fundamentális javulás, vagyis egyelőre nincs olyan "trigger", ami véget vethetne a pszichózisnak. Ráadásul míg a török gazdaság növekedési szempontból jobb helyzetben van Oroszországánál, az egyensúlyi mutatói lényegesen rosszabbak - márpedig ilyenkor ezek nyomnak nagyobbat a latban.

Az utóbbi hónapok zuhanása után egyébként a líra már valószínűleg alulértékelt, vagyis ha sikerül megfékezni az esést, akkor akár komolyabb erősödés is jöhet. Ehhez azonban vagy jelentős kamatemelésre lenne szükség, vagy pedig a kommunikációban kellene sokkal piacbarátabbnak lenni a török politikusoknak. Utóbbira azonban valószínűleg leghamarabb az áprilisi népszavazás után kerülhet sor, addig legfeljebb lelassítani próbálhatják a zuhanást.


A címlapkép forrása: Adem Altan/AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium