Előfizetői tartalom

Svájci dominó: itt a következő áldozat?

Spekulációs nyomás nehezedik a dán koronára, amit az eurózóna létrejöttét követően szorosan az euróhoz kötnek. A piac számára az a kérdés, hogy mennyire hasonlít Svájcra Dánia, vagyis hogy elképzelhető-e újra a múlt csütörtökön látott sokkesemény. A kormányzatuk nem győzi hangoztatni, hogy ők teljesen mások, de eddig ezt még nem fogadta el a piac. Tegnap hirtelen kamatot kellett vágniuk emiatt és elképzelhető, hogy az EKB csütörtöki lépése még komolyabb kihívás elé állítja majd őket.

Egy szoros kötődés A dánok 2000-ben egy népszavazáson vetették el az euró bevezetését, de ennek ellenére mégis igen szorosan összekötötték magukat az eurózóna sorsával és monetáris politikájával. Jelenleg ugyanis az ERM II árfolyamrendszerben vannak benne, ami az euró árfolyamához köti a dán koronát. Az ERM rendszere valójában 2,25 százalékos árfolyamingadozást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés