Előfizetői tartalom

Tud-e még tovább erősödni a forint?

Portfolio
A rendkívül erős külső finanszírozási helyzet, a negatív befektetői hozzáállás a forinteszközökhöz, illetve a Fed várhatóan befektetőbarát monetáris politikája az a három főbb ok, ami miatt a forint fokozatos további erősödésére számít a következő hónapokban Samu János. A Concorde makroelemzője szerint természetesen ezt a várakozást teljesen átírná, ha a kormány által a bankoknak adott november elsejei határidő után a devizahiteles "mentőcsomag" olyan tartalmú lenne, ami nagyobb összegű devizakereslettel járna a piacon. Ugyanígy átírná a forintpiaci kilátásokat az, ha a hónap közepén az amerikai adósságplafon körüli politikai huzavona végül markáns kockázatkerülést váltana ki a nemzetközi piacokon - jegyezte meg a Portfolio.hu gyors körképében Korompay Gábor. A Raiffeisen Bank devizakereskedője szerint a hónap közepéig, amíg nem találnak megoldást az amerikai adósságplafon kérdésére, valószínűleg gyengülési nyomás alatt maradt a dollár, ami általában kedvező környezet a feltörekvő piaci devizák között a forint számára is. Körképünk annak apropóján született, hogy ma délelőtt másfél hetes csúcsra ért a forint az euróval szemben 296 közeli szinten.

A múlt pénteki második negyedéves fizetési mérleg statisztika is arra mutatott rá, hogy továbbra is rendkívül magas Magyarország nettó külső finanszírozási képessége, ez pedig fontos fundamentális ok a forint erősödése mellett - jegyezte meg Samu. Meglátása szerint azokhoz a tényezőkhöz, amelyek forintgyengülést tudnának kiváltani (alacsony alapkamat, kedvezőtlen gazdasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés