Török líra: itt a nap grafikonja Percről-percre

2017. január 12. 16:00    
nyomtatás
 
Reggel újabb esés indult a török líránál, de délelőtt óta több hullámban jelentős erősödés bontakozott ki, ami délután szárnyalássá fokozódott, ami a forintot is magával húzta az erősödés felé. Közben Trump tegnap délutáni beszéde óta összességében jelentős a dollárgyengülés a főbb devizákkal szemben, az euró ellenében egy lényeges trendvonal is megtört.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Mintaszerű a líra fordulata 2017.01.12 16:00

A mai nap grafikonja "versenyen" bizonyára előkelő helyen végezne a török líra dollárral szembeni árfolyamának napi periódusú grafikonja. A rendkívül begyorsuló esés után, még a 4,00-ás szint előtt ma reggel megállt az esés, elkezdhették zárni nagyobb tételben a líra short pozíciókat a befektetők, így elinult az erősödés, amely napon belül több hullámban folytatódott és újabb shortok zárását indukálta. Végül egy közel 3%-os líraszárnyalásig jutottunk mostanra, ami a tegnapig látott közel 10%-os idei zuhanás csak mérsékelt korrekciójának számít.

A líra mai fordulata mellett a dél-afrikai rand is határozottan erősödik, és mindez az elmúlt napokhoz hasonlóan a forint-zloty páros teljesítményében is látszik, de csak kis mértékben. A forint egyébként ezzel a 307-es szintig erősödött az euróval szemben, 306,8 alatt egyhavi forintcsúcsról beszélhetnénk. A dollárral szemben a 288 körüli kurzus már most kéthavi forintcsúcsot jelent.

Szárnyal a líra, hanyatlik a dollár 2017.01.12 13:36

Újabb jelentős erősödési hullámot láttunk kora délután a török líra piacán, a dollárral szembeni jegyzések a reggeli 3,92-ről immár 3,78-ig estek. Tegnap estéhez képest immár 2,3%-os a líraerősödés mértéke. A régiós piaci feszültség enyhülés láthatóan jót tesz a forintnak is, az euróval szembeni jegyzések immár 308-ról 307-ig jutottak, ami egyhetes forintcsúcsot jelent. A dollár tovább esik a főbb piacokon, a jegyzések az euróval szemben 1,0670-ig jutottak, amivel egyértelműen megtört a korábbi posztban már berajzolt csökkenő trendvonal. A dollár esése és a forint erősödése miatt a dollár/forint kurzus immár 278,8-ig esett, ami kéthavi forintcsúcsnak számít.

Ugrik a líra, esik a dollár 2017.01.12 09:57

A reggeli líraesés után előbb fokozatosan, majd az utóbbi fél órában ugrásszerűen erősödött a török fizetőeszköz. A jegyzések a dollárral szemben 3,92 körülről 3,81-ig estek, azaz a tegnap esti "zárószinthez" (referenciaértékhez) képest már 2% feletti a líra erősödése. Török jegybanki bejelentésről (pl. több száz bázispontos kamatemelésről) egyelőre nem jött hír. A napos grafikont és a líra esésének eddigi hevességét elnézve esélyes, hogy fordulat készülődik az árfolyamban.

A líra ugrásában persze annak is szerepe lehet, hogy délelőtt folytatódott a dollár általános világpiaci gyengülése, így Trump tegnap délutáni beszéde óta az euróval szemben összességében már jelentős a mozgás: 1,045 körülről 1,065 körülig. A napos grafikonon a tegnapi nagy kanóc után a mai emelkedés látványos (miután az 50 napos mozgóátlagon felfelé átjutott a devizapár) és esélyes, hogy felfelé áttöri az árfolyam a berajzolt csökkenő trendvonalat is.

A líra erősödése picit segített a forintnak is abban, hogy erősödni tudjon, az euróval szemben 308 alá tudott jutni és ez, illetve a dollár világpiaci gyengülése miatt a dollár/forint kurzus 290 alá bukott. Utóbbi kéthavi forintcsúcsot jelent.

Ma is a törököket találták meg elsőnek 2017.01.12 08:20

A forint 0,1 százalékkal gyengült az euróval szemben csütörtök reggelre, így 308,1 körül járt a jegyzés, ami főleg a tegnap esti nagy erősödésnek volt köszönhető. A dollár 289,72-nél állt, míg a svájci frank 286,69 forintba került.

Ma is a törököket találták meg elsőnek

A feltörekvő piacon továbbra is szinte minden a török líráról szól, az utóbbi napok intenzív gyengülése után ma reggel újabb 0,7 százalékot bukott a dollárral szemben a deviza, így 3,9 körül jár az árfolyam. A jelek szerint a török jegybank minden eddigi lépése kevés volt a zuhanás megfékezésére, a piac még további intézkedéseket akar kikényszeríteni. Az év eleje óta 10,7%-kal zuhant a török fizetőeszköz, ha a következő napokban sem nyugszik meg a piac, akkor nem zárható ki egy jelentős kamatemelés.

Ma is a törököket találták meg elsőnek

Közben a régióban a lengyel zloty a forinthoz hasonlóan minimális gyengüléssel kezdte a napot az euróval szemben, míg a cseh korona kicsit erősödik, így ismét a jegybank 27-es árfolyamküszöbének közelében jár, miközben egyre többen pletykálnak a küszöb közelgő eltörléséről. A feltörekvő piacokon az orosz rubel 0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, de a dél-afrikai rand is hasonló mértékű javulást mutatott.

Utóbbi két feltörekvő deviza mozgása már elsősorban a dollár gyengülésével magyarázható, az amerikai fizetőeszköz fél százalékos eséssel kezdett az euróval szemben, így 1,0632 körül jár az árfolyam. Közben a japán jen majdnem egy százalékkal erősödött a dollár ellenében, míg az angol font 0,2 százalékkal gyengült.

Ma is a törököket találták meg elsőnek

Ma délelőtt elsősorban a német GDP-adatra lesz érdemes figyelni, emellett megjelenik az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, ami szintén érdekes lehet. A nap második felében a tengerentúlon is megszólal több jegybankár, akik a Fed további kamatpolitikájára tehetnek utalásokat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium