Előfizetői tartalom

Vihar előtti csend? - Elképesztő nyugalom árad a forintpiacról

Az utóbbi napokban rekordok sorozata dőlt a bankközi forintpiacon, igaz nem az árfolyamban, hanem olyan mögöttes tényezőkben, mint az árfolyam ingadozása, a gyengülés intenzitásával kapcsolatos várakozás, vagy éppen a kamattartalom. Éppen ezek azok a tényezők, amelyek a forint gyengülés irányába való sérülékenységét jelentősen növelik, így olyan, mintha vihar előtti állapotot látnánk a bankközi piacon. Ez a rendkívüli nyugalom egyébként világszinten más eszközosztályokban is előfordul, amely jórészt a nagy országok jegybanki pénznyomtatási programjaival, a globális likviditásbőséggel függ össze. Ez azonban idővel meg fog változni, amelynek kedvezőtlen magyar piaci hatásaiból már nyáron és október végén is kaptunk ízelítőt. Utóbbi alkalommal 2-3 nap alatt hirtelen intenzív forintgyengülést láttunk, ami arra volt visszavezethető, hogy gyors irányváltás következett be a külföldi befektetők körében a tőkeáramlásban.

Nyugodt időkre készül a piac Az elmúlt napokra történelmi mélypontra, 6%, illetve 9% körülre csökkent a következő 1 hétre, illetve 1 évre árazott árfolyambizonytalanság a forint/euró relációban, azaz rendkívüli nyugalomvárás rajzolódik ki a devizaopciós jegyzésekből.A Magyar Nemzeti Bank által kedd este közölt friss ábrakészlet azonban nemcsak ezt mutatja be, hanem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés