Üzlet

10 tipp, amivel megvédheti a szívét!

Portfolio
Az Amerikai Kardiológus Társaság táplálkozástudományi munkacsoportja dolgozta ki a következő ajánlásokat.

  • Az egészséges étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.
  • Cél a normális testsúly - testtömeg index (BMI) 18-25 között - elérése, és megtartása. Az elhízás ugyanis növeli a magas vérnyomás, a magas vérzsír (triglicerid és koleszterin), a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Az ajánlott koleszterin és triglicerid célértékek közül a legfontosabb az LDL-koleszterin érték, amely optimálisan 2,5 mmol/l-nél kevesebb! Ezért az étrendben kevesebb állati zsiradékot, tejterméket javasolt fogyasztani. A napi zsírbevitel a kalória igény maximum 25-30 százalékát fedezze úgy, hogy jórészt növényi olajokat, omega-3 zsírsavakat, egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazzon.
  • A magas vérnyomás kialakulása összefügg a só-fogyasztással, a fizikai aktivitás hiányával, az elhízással, és genetikai tényezőkkel is. A növényi rostokat tartalmazó, sószegény étrend és a túlsúly csökkentése mérsékeli a magas vérnyomást. Optimális vérnyomás: 120/80 Hgmm; a kockázatot jelző határérték: 140/90 Hgmm.
  • A maximális napi só (nátrium-) bevitel ne haladja meg a 2-3 g-t. Hetente kétszer ajánlott halat fogyasztani, aki nem szereti a halat, annak halolaj-kapszula fogyasztása javasolt, különösen koszorúér betegeknek.
  • A normális éhomi vércukor kevesebb, mint 6,1 mmol/l. Javasolt a cukor, a finomított liszt, összességében a vércukorszintet hirtelen megemelő, magas glikémiás indexű ételek helyett olyan táplálékot választani, amely csak lassan, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet. A rendszeres mozgás, az ideális testsúly megőrzése csökkenti a cukorbetegség rizikóját.
  • Fontos a rendszeres fizikai terhelés, minimum napi 30 perc mozgás. Az aktív és a passzív dohányzás is kerülendő. Kis mennyiségű alkohol - egy pohár vörösbor étkezés közben - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.
  • A gyermekek elhízására külön oda kell figyelni - mozgással és egészséges étrenddel ajánlott a testsúlyukat normalizálni. Az iskolai étkezésnek is ezeket a célokat kell szolgálnia.
  • A krónikus betegek esetében, akiknél a terápia része a diéta, például vese-, illetve cukorbetegeknél külön figyelmet, ha szükséges, akkor támogatást érdemel az étrend betartása.
  • Jó tudni, hogy a gyorséttermekben rendszeresen fogyasztott ételek elhízást, hipertóniát okoznak, magas kalória-, cukor- és telített zsírtartalmuk miatt.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés