Üzlet

Amikor a "tettes" otthon rejtőzik

Portfolio
Az ősztől tavaszig makacsul visszatérő légúti tünetek, mint a tüsszögés, a nehézlégzés, az eldugult orr hátterében nem mindig nátha vagy influenza vírusok lapulnak. Ritkán gondolnak arra, hogy allergia is okozhatja a panaszokat, a "tettes" pedig otthon, a zárt térben rejtőzik.
A leggyakoribb téli allergén a penészgomba, mely a jól szigetelt, ám nem megfelelően szellőztetett lakásokban jelenik meg, ahol a relatív páratartalom meghaladja a 70 százalékot. Kedveli a sötét, eldugott sarkokat, különösen az úgynevezett hőhidakat, ahol a kevésbé jól szigetelt részeken a páralecsapódás teremt kedvező létfeltételeket a penészgombának. Kritikus részek a lakás nedves, hideg pontjai, a konyhai mosogató, a fürdőszoba, a külső falon elhelyezett bútorok mögötti falszakaszok, sarkok, de az álmennyezet, a tapéta alatt is megbújhatnak gombatelepek.
Míg a penészgombától a hőhíd megszüntetésével, festéssel, átgondolt szellőztetési rendszerrel meg lehet szabadulni, addig a másik gyakori allergéntől, a poratkától úgyszólván lehetetlen mentesíteni a beteg környezetét.

A poratka parányi, szabad szemmel nem látható élőlény, amely az ember lehullott hámsejtjeivel táplálkozik, nagy számban előfordulhat az ágyban, a kárpitozott bútorokban, a szőnyegen. Nem maga az élőlény, hanem az ürüléke váltja ki a heves légúti tüneteket, amely a porral együtt lebeghet a levegőben. A korszerű, HEPA szűrős porszívó képes meggyéríteni a poratka népességet, de a leggondosabb takarítás sem oldja meg a problémát.

A gyógyuláshoz vezető első lépés a pontos diagnózis, ezért makacsul visszatérő, nem múló légúti panaszok, állandóan eldugult orr esetén érdemes allergia-vizsgálatot kérni. Allergia esetén könnyebbséget jelenthet a tüneti kezelés. Ha a poratka a tettes, tartósabb megoldást nyújthat az immunterápia, amellyel a panaszok okát lehet megszüntetni: apránként hozzászoktatva a szervezetet az allergén elviseléséhez.

"Az allergén specifikus immunterápia során alkalmazott készítményeket az OEP jelenleg nem támogatja, de alapítványi segítségre van lehetőség a kezelés igénybevételéhez" - hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Érdemes figyelni az Allergiamentes Életért Alapítvány pályázati kiírásait a www.allergiamenteseletert.hu honlapon.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya