Zika-vírus: miért éppen Brazília?

Webbeteg.hu
2016. február 18. 13:10    
nyomtatás
 
Miután a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus járvány miatt, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és utánanéztünk, miért lehet ilyen sok eset Brazíliában.


Amit mindenkinek érdemes tudni a vírusról


Szúnyog terjeszti: a Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett fertőzés, amit az ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog terjeszt. Magyarországon nem adottak a feltételek a vírus járványszerű terjedésének.

Ha szeretnéd tudni, hogyan érdemes védekezni a szúnyogcsípés ellen, olvasd el korábbi cikkünket a témában:

2016.01.29 18:40 Nincs ellenszere, megelőzni kell(ene) a Zika-vírus fertőzést

A fertőzésről: a Zika-vírus fertőzésnek nincsenek jellegzetes tünetei, a fertőzöttek többségén nem is tapasztalható semmi, akinél mégis megjelennek a tünetek, annál általában egy hétig is tarthatnak. A betegség - lefolyását tekintve - ritkán súlyos annyira, hogy kórházi kezelés váljon szükségessé, a halálos kimenetel nagyon ritka.

A Zika-vírus fertőzésnek a legfőbb veszélye a várandós nőkre és magzatukra van: feltételezések szerint a Zika felelős a mikrokefália (kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek ugrásszerű növekedéséért az érintett területeken.

Az Országos Epidemiológiai Központ a WEBBeteg érdeklődésére elmondta, hogy ha egy egyén már átesett a fertőzésen, a továbbiakban védett lesz, sem fertőzéstől nem kell tartania, sem attól, hogy későbbi várandóssága során problémák lépnek fel.


Afrika az őshazája: a Zika-vírus korábban Ugandában fordult elő, ez 1947. óta ismert. Ázsiában már az 1980-as években azonosították, 2007-ben nagy járványt okozott Mikronéziában, majd néhány éve Francia Polinéziában.

Dél-Amerika - veszélyzóna: Brazília vezeti az esetszámok listáját, Kolumbia a második, de ott van a toplistán Ecuador, El Salvador, Haiti, Paraguay, Puerto Rico, Suriname és Venezuela is. Mindemellett több európai állam jelentette, hogy fertőzöttet azonosítottak: Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország.


Miért épp Brazília?


Kérdésünkre az ÁNTSZ válaszában kifejtette, hogy nincs tudományos magyarázat arra, hogy a vírus miért terjed a dél-amerikai kontinensen ilyen gyorsan, míg más kontinensek trópusi területein nem. A mostani epidémia közegészségügyi jelentősége miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) széleskörű tudományos kutatást kezdeményezett, ennek eredményeként lehet, hogy megtalálják a választ erre is.

Zika-vírus: miért éppen Brazília?

Amit biztosan lehet tudni, hogy a brazil közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan.

A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de költséges, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD) kötik a beteg felvételét. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet.

A brazil kormány a Zika-vírus okozta fertőzések számának visszaszorítása érdekében az érintett tárcák vezetésével ezen a héten országos intézkedéscsomagot fogadott el. Elnöki rendelettel megváltoztatták a magánterületre vonatkozó jogszabályok azon részét, mely az elhagyott ingatlanok közegészségügyi ellenőrzését korlátozta.

Nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfajta élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése már nemcsak a hadsereg és az egészségügyi szervek, hanem a lakossággal kapcsolatban álló intézmények (pl. posta) bevonásával is - olvasható a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.

Kérdéseink az ÁNTSZ felé és a válaszok


Miért éppen Brazíliában és Dél-Amerikában okoz nagyszámú esetet a Zika-vírus?
Dél-Amerikában megtalálhatók a Zika-vírus terjedéséhez szükséges feltételek. A Zika-vírust terjesztő Aedes aegypti szúnyog nagy számban fordul elő a trópusi területeken. Valószínűsítik, hogy 2014 második felében egy fertőzött utazó által került behurcolásra a vírus.

Jelenleg nincs olyan széles körben elfogadott tudományos magyarázat arra, hogy a Zika-vírust miért terjed az amerikai kontinensen ilyen gyors ütemben, míg más kontinensek trópusi területein nem. A jelenlegi járvány közegészségügyi jelentősége miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) széleskörű tudományos kutatást kezdeményezett, ennek során lehet, hogy megtalálják a választ erre a kérdésre is.

A vírus eddig is jelen volt a térségben, miért most ugrott meg az esetszám?

A Zika-vírus korábban Afrikában, Ugandában fordult elő, ez 1947. óta ismert. Ázsiában már a 1980-as években azonosították, 2007-ben nagy járványt okozott Mikronéziában, majd 2013-ben Francia Polinéziában. Ezután a Csendes-óceáni szigetvilágban (Húsvét-szigetek, Cook-szigetek) okozott járványokat.

Az amerikai kontinensen csak 2015 májusában igazolták a terjedését, így feltételezhető a 2014. év második felében történt behurcolás, korábban nem volt jelen. Ezután kezdett el a Zika-vírus gyorsan terjedni az amerikai kontinensen.

Magyarországon kell-e tartani a Zika-vírus járványszerű terjedésétől?

Magyarországon nincs meg a feltétele a Zika-vírus járványos terjedésének, ahogy Európa más területein sem.

Aki átesett a fertőzésen, utána teherbe esik, veszélyt jelent a magzatra?

A tudomány jelenlegi állása szerint, aki egyszer átesett a fertőzésen a továbbiakban védett lesz. Nem kell tartania újabb fertőzéstől, és természetesen a későbbi várandósságra sem jelent veszélyt.

Mit tegyen, aki Dél-Amerikából hazatérve tapasztalja magán a tüneteket? Mikor kezd gyanakodni a háziorvos, van erre valamilyen protokoll?

Amennyiben az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét. A tünetek egy enyhe vírusbetegség tüneteivel megegyeznek (hőemelkedés, láz, kiütés, ízületi-, izomfájdalom, fejfájás), így csak a kórtörténetben szereplő trópusi utazás alapján merülhet fel a Zika-vírus, illetve más hasonló trópusi betegségek gyanúja (pl. Dengue-láz). Laborvizsgálattal lehet azonosítani a kórokozót.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium