Üzlet

Magyarországon nem kell tartani az ebolától

Portfolio
Az ebola a Kongó egyik mellékfolyója után kapta a nevét, ahol a vérzéses láz kórokozóját 1976-ban felfedezték. A vírus idén februárban jelent meg Nyugat-Afrikában, és szokatlanul nagy járványt okoz. Szeptember elején a betegek száma 4300, az áldozatok száma 2300 volt. Október elejére a fertőzöttek és a halottak száma megduplázódott. A világ megtanult félni az ebolától, miközben gőzerővel folynak a kutatások a hatékony védőoltás kifejlesztésére.

A kórokozó repülőn érkezhet

Mindenhol gyanakvással fogadják a Nyugat-Afrikából érkezőket, és minden lázzal járó megbetegedést a legszigorúbb járványügyi szabályok betartásával kezelnek. Magyarországon eddig két afrikai betegtől vett mintát küldtek az Országos Epidemiológiai Központ keretein belül működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba azzal a kéréssel, hogy azonosítsák a lázas tünetek kórokozóját. Közép-Kelet-Európában ez az egyetlen olyan biztonsági szintű (BSL-4 szint) laboratórium, ahol az ebolához hasonló, legveszélyesebb besorolású vírusokkal foglalkozhatnak. A hat óra alatt felállítható diagnózis sorsdöntő lehet: a lázas tüneteket okozhatja ebola vagy malária. Hazánkban mindkét betegnél maláriát azonosítottak.

Magyarország felkészült

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos (ÁNTSZ) elmondta, hogy Európában eddig egyetlen behurcolt ebola eset sem fordult elő. Az EU-ban kezelt ebolás betegeket vagy szándékosan hozták haza kezelésre, vagy gondatlanságból fertőződtek meg az EU-n belül, mint a spanyol ápolónő. Ennek ellenére sem ülhet senki ölbe tett kézzel. A többi európai országhoz hasonlóan Magyarország is felkészült, hogy esetleg ebolás beteg érkezik az országba.

Tünetek: Az ebola fertőzést hirtelen fellépő láz, rossz közérzet jellemzi, olyan általános tünetekkel, mint az izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, hányás, hasmenés. Az ebolás betegek 30-50 százalékánál alakulnak ki vérzéses tünetek. A fertőzés súlyos formáiban többszervi károsodás, közöttük máj- és veseelégtelenség, majd sokk jelentkezik, ami gyakran halálhoz vezet. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap, a túlélés esélye átlagosan 47 százalék.
A vírust terjeszthetik: lázas betegek és a halottak is. Az ebolából felgyógyult férfiak ondója még 90 napig tartalmazhat fertőzőképes vírust.
Kezelés: az izoláció, a beteg elkülönítése, a klinikai körülmények, a higiénia és a tüneti kezelés növelik túlélés, a gyógyulás esélyét. Fontos a korai diagnózis, a kórokozó kimutatása, és elkülönítése a hasonló tünetekkel járó maláriától, mert a betegek más-más kezelést igényelnek.

Megelőzés

Ajánlott követni a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlásait: aki fertőzött országba utazik, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt és ne érintsen meg sem beteg, sem halott embert. Kerülje a bush mealt, a bozótból származó húst. Az általános higiénés szabályok betartása elegendő védelmet nyújthat, hiszen az Ebolát nem terjesztik szúnyogok, és cseppfertőzéssel sem lehet elkapni.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya