Üzlet

Ezt a vizsgálatot végeztesse el 45-50 éves kortól!

Portfolio
Szűréssel a prosztata korai daganatos elváltozásai felfedezhetők, és korszerű daganatterápiával - a szexuális funkciók megtartásával - jó eséllyel gyógyíthatók. Ezért az önmagáért és a családjáért felelősséget érző férfi vállalja a prosztatavizsgálattal járó apró kényelmetlenséget, hogy biztosabban tervezze a jövőjét.

Problémát rendszerint a középkorú és idősebb urak életében okoz, amit előidézhet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, vagy rosszindulatú daganata, míg gyulladásos panaszok minden nemileg aktív férfinél jelentkezhetnek.

A korai felfedezés haszna

Örök dilemma, hogy mi jobb: a boldog tudatlanság vagy szembesülni egy fenyegető diagnózissal, a korai stádiumban felfedezett daganattal, amikor esetleg még nincs is semmiféle tennivaló. A prosztatarák ilyen, jó ideig nem kíván terápiás beavatkozást, gyakran elég az "éber figyelem", amikor aktív követéssel rendszeresen ellenőrzik a daganat alakulását.

"A prosztatarák szűrése abból a szempontból indokolt, hogy korai felismeréssel visszaszorítható a daganatos halálozás. Szűrni az 50-70 év közötti férfiakat érdemes PSA (Prosztata Specifikus Antigén) teszt, fizikális vizsgálat és ultrahang (UH) vizsgálat elvégzésével. Ez nem akkora tétel, hogy ne lehetne akár magánvizsgálat keretében elvégeztetni" - mérlegeli az esélyeket dr. Ágoston Péter onkoradiológus, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Centrumának részlegvezető főorvosa.

Mit mutat a PSA teszt? Arra alkalmas, amit a neve jelez: a prosztata betegségét jelző fehérjék kimutatására használható, jó találati aránnyal felfedezhető a daganatos elváltozás is. Ez azonban nem perdöntő, a PSA teszt mellett a további vizsgálatok: a fizikális vizsgálat, az ultrahang és a biopszia (szövettani vizsgálat) eredménye alapján állítható fel a korrekt diagnózis.

A végső diagnózist a biopszia (szövettani vizsgálat) eredménye alapján lehet megállapítani. Ahhoz, hogy az orvos pontosabban tudja értékelni a változásokat, javasolt egy alapvizsgálat elvégzése 45-50 éves korban, ehhez a státuszhoz viszonyítva egyszerűbb a korai felismerés, és amikor szükségessé válik a beavatkozás, ez a prosztatarák 90 százalék körüli sikerrel gyógyítható.

Terápiás választék

Korai prosztatarák esetén számos aktív kezelésre van lehetőség: radikális műtét vagy radikális sugárkezelés, ezen belül külső besugárzás vagy az 1980-as évek vége óta alkalmazott belső besugárzás (brachyterápia) egyaránt indokolt lehet.

"Van, aki a műtétet előnyösebbnek tartja, és van, aki a műtét mellékhatásai miatt a sugárkezelést részesíti előnyben" - mondja dr. Ágoston Péter. "A diagnózis birtokában onko-team, vagyis onkológus, urológus-sebész, patológus (szövettan szakértője) és sugárterápiás orvos együttes véleménye alapján tesz javaslatot a kezelésre. Rendszerint az urológus magyarázza el a javasolt terápia várható előnyeit és kockázatait, mivel a beteg elsőként vele vette fel a kapcsolatot".

Alternatív terápiát jelenthet a külső besugárzás, a szerv helyzetét meghatározó CT és MR fúziós képe alapján precíz, képvezérelt sugárkezelés adható. Három pici arany marker beültetésével (a gáton át) nagy pontosságú betegbeállítás érhető el. A tumor trecking technika ma már lehetővé teszi a belső szerv elmozdulásának követését kezelés közben is. Az intenzitás modulált besugárzás pedig a besugárzás irányából változó/változtatható intenzitású sugárnyalábbal történő kezelést jelent, amely pontosabb, a céltérfogatra jobban illeszkedő dóziseloszlást és a környező szervek jobb védelmét teszi lehetővé. Az új eljárásoknak köszönhetően a külső sugárkezelés ma a betegnek jobban tolerálható és kevesebb mellékhatással járó beavatkozás. A leghosszabb kezelés 7-8 hétig tart, a rövidebb 5-6 hét alatt leadható protokoll szerint végezhető.

Brachyterápia: megőrizhető potencia

A brachyterápia szövetközi besugárzást jelent, a sugárforrást magában a célzott szervben helyezik el.

"A helyi érzéstelenítésben végzett, képvezérelt, fókuszált, nagyon pontos kezelés egy nap alatt lezajlik, a beteg mindössze két éjszakát tölt kórházban. A brachyterápia eredményei megegyeznek a műtétével, a mellékhatások jórészt átmenetiek és elviselhetők" - sorolja dr. Ágoston Péter. "Az előnyök közé sorolható, hogy brachyterápiával a szexuális funkciók jelentős részben megőrizhetők, egy felmérés szerint 2 évvel a beavatkozás után azon betegek közül, akik a brachyterápia előtt jónak vagy kiválónak minősítették nemi funkciójukat, a betegek 70 százaléka minősítette továbbra is jónak vagy kiválónak a szexuális életét. 2008-ban kezdtük a kezeléseket, eddig 350 beteget kezeltünk ezzel a módszerrel, tudtunkkal nincs közöttük inkontinens (vizelettartási zavarral élő) beteg".

Számos érv a szűrés mellett Évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és 1500-an halnak meg ebben a betegségben. Akinek a családjában férfiágon előfordult már prosztatarák, 45 éves kortól évente, kétévente javasolt elmenni prosztataszűrésre. Családi előfordulás nélkül 50 éves kortól javasolt a szűrés.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya