Kihirdették a globális vészhelyzetet - Mi lesz Magyarországon?

MTI, Portfolio
2016. február 1. 20:34    
nyomtatás
 
Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn a zikavírus miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ez elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére - mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.


Hogyan született meg a döntés?


A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentést követően fokozódhat a zikavírus terjedése elleni küzdelem.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte,
szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.


A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója azt mondta, a WHO hétfői bejelentése nyomán újabb figyelem és források fognak a vírus elleni küzdelemre összpontosulni.
Az amerikai járványügyi hivatal az egész amerikai kormányzattal együtt aktívan részt vesz a zikavírus elleni harcban, és a nap huszonnégy órájában azon dolgozik, hogy minél többet megtudjon a kórokozóról és megőrizze a lakosság egészségét
- jelentette ki.

Ez történik ilyen helyzetekben


A WHO magyarországi irodavezetője, Pusztai Zsófia hétfőn este elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus - ismertette a szakértő.

Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.


Az eddig véltnél súlyosabb a járvány


Az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a zikaajárványt Brazília egészségügyi minisztere, mert jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

Marcelo Castro a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban bejelentette, hogy jövő héttől elkezdődhet a fertőzöttek pontosabb feltérképezése, mert a legtöbb brazil tagállam addigra megkapja azokat a laboratóriumi eszközöket, amelyek a zikavírus kimutatásához szükségesek.

Castro hangsúlyozta, hogy a kór emberről emberre nem terjed, kizárólag szúnyogok terjesztik a vírust. Hozzátette, hogy Brazíliában - az Egyesült Államok múlt heti döntéséhez hasonlóan - ki fogják zárni a véradók köréből azokat, akiknek szervezetében fellelhető a vírus.

A miniszter szavai szerint brazil kutatók immár meg vannak győződve arról, hogy a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okoz. Brazíliában tavaly október óta csaknem négyezer csecsemő jött világra ilyen rendellenességgel. A vírus jelenlétét tavaly fedezték fel először Brazíliában, és egyúttal az amerikai földrészen.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett kór kezelésére.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium