Üzlet

Mától eltűnik a legegészségtelenebb zsírfajta

Portfolio
Hamarosan végleg eltűnnek a boltok polcairól a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek. A túlságosan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - számol be az InfoRádió.

A magas transzzsírsav-tartalmú termékek eddig hidrogénezett növényi zsiradékkal készültek, ilyenek a nápolyik, a túró rudik vagy egyes péksütemények

- mondta Martosi Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vezetője. Hozzátette: a szerdán életbelépő rendelet komoly változást hozhat.

"A mesterséges transzzsírsav a legegészségtelenebb zsírfajta, amire a világon semmi szükség nincs a táplálkozásban. A rendelet minden élelmiszerre kiterjed, amiben zsiradék és transzzsírsav lehet, de vannak jellemző élelmiszercsoportok, ilyenek a pékáruk, egyes édesipari termékek: a kekszek, nápolyik, bevonómasszás termékek, cukrászsütemények, egyes margarinok, tejfehérítők, habporok."

Antal Emese dietetikus szerint a túlzottan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

"Körülbelül 5 gramm/nap transzzsírsav-bevitel már 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emelik a rossz, az LDL-, és csökkentik a jó, a HDL-koleszterin szintjét. Gyulladáskeltő és érfalkárosító hatása felgyorsíthatja az érelmeszesedés kialakulását is."

Martos Éva kiemelte, hogy a szerdán életbelépő rendelet csak nagyon kevés transzzsírsav-felhasználást enged meg az élelmiszergyártóknak.

"A hazai becslések alapján úgy tűnik, hogy hosszútávon évente 3-6 ezer szív-és érrendszeri megbetegedés megelőzését segíti elő."

Antal Emese arról is beszélt, hogy az élelmiszeripar mivel pótolhatja majd a hidrogénezett növényi olajokat.

"A margarinok esetében már meg is tette: egy új technológiát alkalmaz, illetve a hidrogénezett növényi olajok helyett inkább szilárd halmazállapotú kókusz- és pálmaolajat használ."

A rendelet csak a mesterséges transzzsírsavakra vonatkozik, az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem, azok ugyanis a tudományos szakirodalom szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot - mondta Martos Éva.

A transzzsírsavakkal kapcsolatos kutatások az utóbbi öt-tíz évben gyorsultak fel, így derült fény arra, hogy ezek fogyasztása negatív következményekkel járhat. Az élelmiszeripar fejlődik, javítja a termékeit. Otthon is termelhetünk transzzsírsavat, amikor olajban sütünk, pláne ha többször is, ilyenkor sokat teszünk az egészségünk ellen - figyelmeztetett Antal Emese.

Antal Emese felhívta a figyelmet arra, hogy főleg a nagy zsírtartalmú édesipari termékekben: kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült különböző édességekben, levesporokban, mártásokban, pattogatott kukoricában fordulnak elő hidrogénezett transzzsírsavak. Az tanácsolta, olvassuk el a termékek címkéjét és olyat ne vegyünk, amelyen a hidrogénezett zsírok, olajok kifejezéseket tartalmazza.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin