Megelőzhető a tüdőrák

2016. február 4. 17:21    
nyomtatás
 
Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, évente közel tízezer ember haláláért felelős. Kialakulása jelentős mértékben életmódhoz kötődő és ezért megelőzhető daganatféleség - mutat rá a rákellenes világnap alkalmából kiadott anyagában az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet.


Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, évente közel 10.000 ember haláláért felelős. Nem sikerült a női tüdőrák aggasztó, gyorsan növekvő trendjét megtörni és a férfiak esetében is csak lassú javulás észlelhető. Elfogadhatatlanul magas az aktív életkorúak megelőzhető halálozásának aránya mindkét nemben.

A tüdőrák jelentős mértékben életmódhoz kötődő és ezért megelőzhető daganatféleség
- húzza alá az intézet a rákellenes világnap alkalmából. Ezúttal a világnap szlogenje "We can, I can"- Meg tudjuk, meg tudom csinálni.

Kiemelten fontos életmód tényező a dohányzás, a betegek 85% dohányos vagy évtizedeken keresztül dohányos volt. A dohányzás elkezdésének egyre fiatalabb korosztályra tolódásának szomorú következményeként látszik az, hogy szaporodik a 40-50 éves korosztályban észlelt tüdőrákos esetek száma - olvasható a közleményben. A rák megelőzésként az életmódi tényezőkből ezért a dohányzás abbahagyása kiemelt jelentőségű. A dohányzás abbahagyása már a leszokás utáni első évben számos pozitív hatással bír, és a leszokást követően évről évre csökken a tüdőrák kialakulásának a valószínűsége is.

A rendszeres aktív fizikai mozgás és az egészséges, sok zöldség gyümölcsfogyasztással járó életmód másik két tényező, ami segít a rák megelőzésben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium