Monitor előtti munkavégzés? Ne hunyj szemet felette!

Webbeteg.hu
2016. február 26. 11:15    
nyomtatás
A szemet direkten érő behatásokhoz társulva a kényelmetlen szék, a helytelen csuklótámasz, a rosszul beállított monitor is gyakran jelentkezik meg szemészeti panaszok formájában.


A fent említett tényezők mellett még említhetnénk
  • a rossz fényviszonyokat,
  • a helytelen légkondi-használatot,
  • a rendellenes fejtartást,
  • az izomzat folyamatos feszülését,

melyek felelősek a munka során kialakult panaszokért.


Pislogj!


Amennyiben a fényviszonyokat és a testtartást tekintve jól állunk, akkor sem lehetünk nyugodtak, hiszen a szemünket továbbra is fokozott igénybevétel éri: szemben a percenkénti 22 normálisnak tekinthető pislogással, a monitor előtti munkavégzés esetén csak 7 pislogás/perc gyakoriságról beszélünk, a száraz szem különböző tüneteket (szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás) produkál, az állandó közeli fixálás pedig fárasztja a szemet.


Mit tehetünk mi?


Amennyire lehet, kellően berendezett miliőt alakítsunk ki: figyeljünk a megvilágítás erősségére, irányára, a monitor és a billentyűzet elhelyezésére, a képernyő beállítására (pl. kontraszt, fényerő, stb.) és a tükröződés megszüntetésére. Nagyon fontos, hogy pihentető pozícióban legyen a fejünk, nem jó, ha túl nagy szöget zár be a monitor és a billentyűzet.

Nem elég a helyes a életmód

A genetikai alapokhoz, valamint a szem természetes öregedéséhez társuló környezeti hatások miatt még helyes életmód mellett is létrejön valamilyen szemészeti probléma, ezért is nagyon fontos a rendszeres szemészeti kontroll.


Az újabb fejlesztésű monitoroknál már közelről sem mérhető káros sugárzás és vibrálás sem észlelhető, ugyanakkor a szem kényelme szempontjából fontos a kellő erősségű és védőréteggel ellátott szemüveg viselése.

A szempanaszok könnyfilm pótlással (tudatos pislogással vagy műkönny készítmények használatával) csillapíthatók. A törvényben egyébként előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet alkalmas a szemek pihentetésére.


Olvasószemüveggel ne üljünk monitorhoz!


Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, pedig a monitor köztes zóna, ide más típusú szemüveg kell. Erre lehetnek jó megoldás a kimondottan monitor előtti tevékenységre tervezett, úgynevezett változó fókuszú lencse.

A monitor előtt - is - kontaktlencsét viselők helyzete rosszabb, mint a szemüvegeseké: kevesebbet pislognak, így a lencsén lévő könnyfilm-réteg gyengül, ennek következtében hamarabb szárad a szem és romlik a látásélesség.

Másik gond, hogy a kontaktlencséknek gyengébb a szűrőképességük. Nedvesítő cseppek alkalmazásával a panaszok valamelyest enyhíthetők, ugyanakkor a leghatékonyabbak az anyagukban színezett, kimondottan monitor előtti munkavégzésre szánt lencsék.

Ezeknek a lencséknek a monitorok spektrumához beállított karakterisztikájuknak köszönhetően kiváló szűrőhatásuk van, dioptriás és sima változatban is elkészíthetők.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium