Sonka húsvétra - hogyan válassz?

Webbeteg.hu
2016. március 25. 07:55    
nyomtatás
Nem minden sonka, még ha annak is látszik. Már a termék származási helye sok információval szolgáltat. Hogyan, miről ismerheted fel a minőségi húscsemegét?


Az egészséges táplálkozás alapjaiban határozza meg egy egyén egészségét, valamint azt, hogyan érzi magát a bőrében az illető. Ezen belül kiemelkedő szerepe van a húsfogyasztásnak, nem mindegy milyet és mennyit eszünk meg belőle a minőség és a mennyiség miatt. Így van ez a húsvéti sonka esetében is.

Mi minősül sonkának?


A Magyar Élelmiszerkönyv három alcsoportot különböztet meg: nyers sonka, hőkezelt (főtt vagy sült), illetve formában vagy bélben hőkezelt sonka, (utóbbi hústartalma legalább 55 százalék).

A húsvéti sonkák főbb típusai:
  • Parasztsonka: egész, csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig érlelik, hideg füsttel füstölik, hónapokig eltartható.
  • Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli, combizmok, lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten át érlelve, hideg füsttel füstölve. Körülbelül egy hónapig tartható el.
  • Gyorspácolt nyers sonka: konyhasót és nitritet tartalmazó páclével injektálják be. Napokon át fedőpácban érlelik, hideg vagy meleg füsttel füstölik. Hozzávetőlegesen egy hónapig áll el.
  • Gyorspácolt, főtt sonka: konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, 1-2 napig érlelik, hideg vagy meleg füsttel füstölik, 72 Celsius fokon főzik, majd vákuumfóliába csomagolják. Körülbelül egy hónapig eltartható.Melyiket válaszd?


A sonkákat praktikus becsomagoltan vásárolnod, mert a csomagoláson fel kell tüntetni az összetételt, valamint a gyártási időt. Szakemberek szerint érdemes rápillantani a címkén lévő feliratokra: amennyiben azt látod ott, hogy "hagyományos (érlelt, füstölt)", akkor biztosra veheted, hogy korrekt minőségűek, ízük is megfelelő.

Minden húsfélére, így a sonkákra is igaz, hogy finomabb, ami kicsit zsírosabb.

A gyorspácolt sonkáknál sok összetevővel, adalékanyaggal kell számolnod, a hagyományos főtt sonkánál a hús mellett a konyhasó és nátrium-nitrit megengedett. Minél több adalékanyag van egy húskészítményben, annál kisebb az esélye, hogy kellemes ízzel találkozol, de azt tudnod kell, hogy ezek a termékek is biztonságosak élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szempontból.


Csomagolt sonkák


Ha előre csomagolt sonkát választasz, mindig győződj meg a csomagolás épségéről és - reméljük, nem kell mondani - a lejárati dátumról. A gyorspácolású sonkát érdemes alaposan megtapogatnod, megnyomkodnod, ha könnyen benyomódik, vagy levet ereszt, hagyd a polcon.


Hogyan főzzük?


Jó hatást érhetsz el, ha a még nyers sonkát egy éjszakára hidegvízbe áztatod. Mindig lassan főzd, nem szabad hagyni, hogy felforrjon! A levet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst.


A világ legjobb sonkája


Dehesának nevezik azokat a délnyugati területeket Spanyolországban, ahol paratölgyek és magyaltölgyek alatt levendula, kamilla, kakukkfű burjánzik. Valaha az Ibériai-félsziget 80%-át borította ilyen növényzet, ma ez 7%. Ez a vidék a természetes élettere a szürke ibériai félvadsertésnek (cerdo iberico), melynek másik neve pata negra. Itt készülnek a világ legjobb és legdrágább sonkái.


Mit kínáljunk a sonka mellé?


A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk.

Mindent, amit a húsvéti sonkákról tudni érdemes, a WEBBeteg.hu-n megtalálod.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium