Szaunázás: előnyök és kockázatok

Webbeteg.hu
2016. március 12. 09:20    
nyomtatás
Az egészséges életmód és kikapcsolódás eszközeként Magyarországon is egyre szélesebb körben terjed a lakosság körében a szaunázás szokása, ám ezzel együtt az annak egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos, megalapozott és kevésbé megalapozott, olykor teljesen téves ismeretek is.


A szaunázás biológiai hatásai minden bizonnyal nem jelentenek újdonságot: miközben a magas hőmérsékletű levegővel közvetlenül érintkező bőr hőmérséklete pár percen belül 40 °C-ra emelkedik, az emberi test belső hőfoka csak lassabb ütemben képes emelkedni. Annak érdekében, hogy a test fenntartsa a hőegyensúlyt, izzadást indít el, ami miatt egy 15 perces szaunázás során például csaknem fél liter vizet veszít a szervezetünk verejték formájában. Ez úgy megy végbe, hogy a bőr hajszálerei kitágulnak, így megemelkedik a bőrbe jutó vér mennyisége.


A szauna és az érrendszeri panaszok


A szív koszorúereinek betegségei és hirtelen szívhalál: több tanulmány is alátámasztja, hogy a szaunázás nem növeli a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát. A gyógyszerrel eredményesen kezelt koszorúérbetegek - bár fokozott körültekintéssel, orvosuk beleegyezésével - szaunázhatnak. Esetükben kerülendő a hirtelen, hideg fürdő általi lehűlés, mivel ez gyorsan aktiválhatja a szimpatikus idegrendszert.

Magasvérnyomás-betegség: az egészségesekhez hasonlóan a magas vérnyomásban szenvedők is tolerálják a szaunázást. Vannak olyan orvosi vélemények és tanulmányok, melyek szerint a három hónapon át folytatott rendszeres szaunázás jó hatással volt a magas vérnyomásra, csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket.

Szívelégtelenség: ez az érrendszeri betegség, mely esetében a szaunázás nem javasolt, noha kevés az erre vonatkozó vizsgálatok száma.

Amikor ellenjavallt a szauna


A szív megemelkedett terhelése miatt nem javasolt a szaunázás az
  • aortabillentyű súlyos szűkülete esetén,
  • instabil angina pectorisban,
  • szívinfarktust követő két hónapon belül,
  • kezeletlen szívelégtelenség és szívritmuszavar esetén,
  • stroke, átmeneti agyi vérellátási zavar (úgynevezett "tranziens iszkémiás attak") esetén.


Szauna és a légzőrendszer


A szaunázás során kicsit emelkedik a légzési perctérfogat, a lélegzetvételek felületesebbé válnak. A légzőrendszerre jellemző paraméterek, a légcsere mind javulnak.

Hörgőasztmás betegeknél - egyes tanulmányok szerint - a rendszeres szaunázás kedvezően hat a tüdőre jellemző paraméterekre, a betegek maguk is javulásról számoltak be.


Szauna és a bőr


Összességében elmondható, hogy a rendszeres szaunázás nincs rossz hatással a bőrre. Vannak olyan bőrbetegségek, melyek esetében még előnyös is lehet, például a pikkelysömör esetében megakadályozhatja vastag pörkök képződését.

Atópiás hajlam esetén sajnos a szaunázás erős bőrviszketést válthat ki.


Szauna és várandósság


A tévhitekkel ellentétben a rendszeresen szaunázó férfiak termékenységének csökkenését mindezidáig egyetlen tanulmány sem támasztotta alá.

Normál, komplikációtól mentes várandósság esetén nincs a szaunázásnak kedvezőtlen hatása. Terhességi magas vérnyomás betegség esetén a szaunázás ellenjavallt.

Szauna és az alkoholfogyasztás


A szaunázás ideje alatt és előtt az alkoholtartalmú italok fogyasztása komoly egészségkárosító hatású lehet, így semmiképp nem ajánlott. A szervezetbe jutott alkohol növeli a hirtelen vérnyomásesés, a szívritmuszavarok és a test túlmelegedésének, de akár az égési sérülések kialakulásának esélyét is.

Szauna és gyógyszerszedés


A szájon át szedett gyógyszereknek sem a felszívódására, sem a kiürülésére nincs befolyással a szaunázás, ugyanakkor a vérnyomáscsökkentőket érdemes a szaunázás után bevenni, így elkerülhetővé válhat az esetlegesen fellépő túlzott vérnyomáscsökkenés.

A bőrön át felszívódó, valamint a bőr alá adott készítmények felszívódása szaunázás hatására gyorsul. Ez problémát a vérnyomáscsökkentő hatású, nitráttartalmú tapaszoknál, és a gyors hatású inzulinkészítmények alkalmazása során jelenthet. Ezeket készítményeket a szaunázást követően érdemes felhelyezni, beadni.

Az egyes betegségek és a szaunázás kapcsolatáról a WEBBeteg.hu-n olvashat bővebben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium