Szűrőcsomagok: mit kapunk a pénzünkért?

Webbeteg.hu
2016. február 2. 10:05    
nyomtatás
Az egészségbiztosítások fix díjfizetés mellett komplex egészségügyi szolgáltatásokat tesznek hozzáférhetővé, ezen belül meghatározott prevenciós vizsgálatokat is. Cikkünkből kiderül, mire nyújthatnak megoldást ezek a vizsgálatok és hol vannak annak határai.


Az egészségbiztosítást kínáló vállalkozások lakossági csomagjai között bár jelentős különbségek lehetnek, az ajánlatok áttekintése alapján mégis vannak bizonyos jellemző vonások. A csomagok többsége tartalmaz meghatározott számú magán egészségügyi járóbeteg-szakellátást a biztosítással fedezett szakágakra az adott cég hálózatában, laborvizsgálatokat, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, valamint egészségügyi tanácsadást és ellátásszervezést. Nem árt azonban tudni, hogy a biztosítások nem minden egészségügyi probléma kezelését finanszírozzák garantáltan. Ennek egyik oka, hogy nem minden terápia érhető el magánorvosi ellátás keretében, bizonyos ritka vagy/és csak csillagászati összegekért kezelhető, kórházi kezelést igénylő betegségek kezelése a magánorvosi ellátás fejlődése ellenére sem biztosítható.

A csomagok ugyanakkor megoldást nyújthatnak az akut megbetegedések döntő többségére, számos gyakran felmerülő egészségügyi problémára, emellett - és ez az egészségügyi szempontból egyik legfőbb előnyük - biztosítják a rendszeres szűrővizsgálatok lehetőségét is.

Az egészségbiztosítást kínáló cégek ajánlatait böngészve a prevenciós vizsgálatokat tettük a fókuszba, megnéztük, milyen diagnosztikai eljárás "fér bele" egy közepes, plusz szolgáltatásokat tartalmazó, de nem prémium szűrőcsomagba:
 • CT (Computertomographia)
 • MR (Mágneses rezonancia)
 • Mammográfia
 • Ultrahang
 • Csontsűrűségmérés
 • Angiográfia

(Az információk tájékoztató jellegűek, a konkrét ajánlatokért a kiválasztott szolgáltatónál érdemes érdeklődni!)

Mire alkalmasak a vizsgálatok és hogyan zajlanak?


CT


A mérés nem tart sokáig, mindössze 5-15 percet vesz igénybe, ezért legtöbbször nem is okoz gondot az, hogy a vizsgálat alatt nem szabad mozogni. Az esetek döntő többségében a második vizsgálat előtt vénásan kontrasztanyagot juttatnak a páciens szervezetébe (ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat). Szükség esetén a vizsgálatot többször megismétlik.

A képalkotás röntgensugár segítségével történik, ez pedig sugárterhelést jelent a vizsgálat alanyának.

Erre használják a CT-t:
 • Idegrendszeri elváltozások keresésére, kizárására.
 • Az arckoponya és az orrmelléküregek állapotának feltérképezésére.
 • Daganatos megbetegségek gyanúja esetén a test bármely részén a már ismert daganat kiterjedésének, méretének pontos vizsgálatára (az esetleges áttétek is kimutathatók általa).
 • Gyulladásos betegségek kimutatására.
 • Balesetek esetén vérzés, illetve a csontok, lágyrészek állapotának vizsgálatára.
 • Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében (biztosítás nélkül): 17-60 000 forint között mozog, függően a szolgáltatótól.

MR (mágneses rezonancia)


A vizsgálatot leginkább koponya-, gerinc- és ízületek elváltozások és sérülések vizsgálatára alkalmazzák, de remekül használható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence elváltozásainak kimutatására is, nem mellesleg az erek állapotáról is információt szolgáltat.

A vizsgálat fekvő pozícióban (leginkább hanyatt, néha hason) zajlik. A vizsgálat több mérési szakaszból áll, egy-egy szakasz közben (2-4 perc) nem szabad mozogni. A vizsgálati idő testtájanként 15-40 perc is lehet.

Ekkor végeznek MR-t:
 • fejfájás,
 • szédülés,
 • agyi történés,
 • áttétkeresés,
 • sérülések,
 • gerinc- vagy ízületi panaszok esetén.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében 22-60 000 Ft között mozog a szolgáltatótól függően.

Mammográfia


Az emlőben tapintható csomó, valamint az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánlott az elvégzése. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, fiatalabb korban szakorvosi döntés alapján lehetséges.

A mammográfiával történő képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással zajlik, ezért minimális sugárkockázat van.

A vizsgálatok álló helyzetben kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőségért és a sugárterhelés csökkentéséért a melleket speciális műanyaglemezzel összenyomják.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében, biztosítás nélkül: 12-40 000 Ft között mozog a szolgáltatótól függően.

Cikkünk második részében az ultrahangról, a csontsűrűség-mérésről és az angiográfiáról írunk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium