Üzlet

Támadnak a kullancsok - Így védekezzen!

Portfolio
Nem a csípése kellemetlen, hiszen a kullancs észrevétlenül akaszkodik az ember, a kutya, a macska és más melegvérű állat bőrébe. A kullancs ízeltlábú vektor, járványtani szempontból ez azt jelenti, hogy különféle kórokozókat hordozhat, és vérszívás közben ezeket közvetlenül az áldozat véráramába juttatja. A kullancs által terjesztett fertőzésekkel szemben ajánlott védekezni.

Kullancsokkal már nemcsak az erdei vadcsapásokon lehet találkozni, a vérszívók beköltöztek a kertekbe, a városi parkokba, ott is lehet találkozni velük, ahol korábban nem fordultak elő. Kockázatos lehet még egy séta is a Margitszigeten, ami után érdemes átvizsgálni a bőrt tetőtől talpig. Elsősorban a testhajlatokat, a hajas fejbőrt érdemes ellenőrizni.

Oltások: életre szóló védelem

Ha kullancsot talál az ember a bőrébe fúródva, a lehető leghamarabb el kell távolítani a vérszívót egy arra alkalmas eszközzel. Jobb híján egy cérnahurokkal vagy csipesszel is kihúzható a kullancs, és nem baj, ha a szívószerve, "a feje" beszakad. De nem szabad sanyargatni, olajjal, vegyszerrel fojtogatni az állatot, vagy a potrohát összenyomni, mert a gyomrában hordozott kórokozókat így könnyen az áldozat véráramába juttatja.

"A kullancs hordozta betegségek közül súlyos következménnyel járhat az agyvelőgyulladás. A beteg egyéni szerencséjén múlik, hogyan vészeli át a fertőzést" - mondja prof. dr. Mészner Zsófia, védőoltási szaktanácsadó. "Járványügyi adatok szerint évi 60-100 kullancs okozta agyvelőgyulladás fordul elő. Ez a jéghegy csúcsa, mert a betegség lefolyásának különböző súlyossági fokozata van. Egyesek enyhe fejfájással, influenza-szerű tünetekkel átvészelik, a betegek egyharmada azonban sosem gyógyul meg teljesen, a maradványtünet lehet mozgászavar vagy más idegrendszeri gyulladás".

Ez a fertőzés védőoltással megelőzhető, a vakcina nem tartalmaz élő kórokozót, tehát az oltástól nem lehet elkapni a betegséget. Az immunitást - védettséget - oltási sorozattal alakítják ki, az első és a második oltás között legalább 4 hét teljen el, de lehet 6-8 hét is, a második és harmadik oltás között 5-6 hónap várakozási időt ajánlott betartani. Ez a három oltás kialakítja az alapimmunitást, utána 5 évente, 65 év felett pedig 3 évente ajánlott emlékeztető oltást adni.

"Az oltás jól tolerálható, de közvetlenül kullancscsípés után nem javasolt beadni, mert ha a kullancs fertőzött volt, akkor súlyosabb betegség alakulhat ki" - figyelmeztet dr. Mészner Zsófia . "Ha kullancscsípés után 4 hétig nincs tünete, akkor lehet kezdeni az oltássorozatot".

Megelőzhető és gyógyítható: Lyme-kór

Egyre gyakoribb, több ezerre becsülik a Lyme-fertőzöttek számát évente. Bár nincs ellene védőoltás, ez a betegség gyógyítható. A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, amely általában néhány napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás kis kerek foltként jelentkezik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. Enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés, esetleg láz, fej- és izomfájdalom kísérheti. A Lyme-kór megfelelő adagban, az előírt ideig szedett antibiotikummal általában jól gyógyítható.

Kiránduláson, védekezésül érdemes sűrű szövésű, világos színű ruházatot, vászonsapkát viselni, a nadrág szárát jobb betűrni a bakancsba. Pihenésre ajánlott a napsütötte tisztást választani és pokrócra telepedni. Hatásos védelmet nyújtanak a különféle kullancsriasztó szerek az életkorhoz és az aktivitáshoz igazodva. Olyan növényi alapú termékek is kaphatók, amelyek csecsemők, kisgyermekek megóvására alkalmazhatók. Érdemes végigböngészni a használati útmutatót, és keresni a csomagoláson a "Bőrgyógyászatilag tesztelt" (Dermatologically tested) pecsétet.

Gondolni kell a házi kedvencek védelmére is, kutyát, macskát kullancs elleni nyakörvvel vagy cseppekkel lehet megóvni.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék