FONTOS Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat
Üzlet

Ünnepi készülődés, stressz nélkül

Portfolio
A karácsony közeledte különösen stresszes időszak, amikor a munkahelyeken az év végi zárások miatt, otthon a tennivalók sokasága miatt felerősödnek a lelki problémák, a teljesíthetetlen elvárások nyomán erősödő szorongás. Ilyenkor különösen nyomasztó lehet a magány. Pedig az ünnep azért van, hogy jól érezzük magunkat. Mindenki a maga módján.

"Két csoportot érint súlyosan az ünnepi készülődés. Az egyik a túlterhelt, akinek stresszes készülődésben telnek a napjai, a meghívandók, megajándékozandók listája nyomasztja, állandó időzavarban van, miközben elvész az ünnep lényege" - mondja Szabó Zsuzsa pszichológus. "Különösen stresszes, túlzsúfolt eseményként éli meg a karácsonyt a családok fele, ahol a válások miatt megduplázódnak a kötelezettségek, tébolyult rohangálás kezdődik már december 24-én délután, hogy apa, anya, a nagyszülők mellett az új házastársak és családtagok is felkerülnek a meghívottak, megajándékozottak, illetve az "akikhez el kell menni" listájára" - teszi hozzá.

A másik csoport az egyedül élőké, akik nem feltétlenül magányosak, de minden azt az elvárást sugallja, hogy a "család - szeretet - meghittség" az elvárt norma, és aki ezt nem tudja teljesíteni, az nem érezheti magát teljes értékű embernek.

Már december 24-én délután leáll a forgalom, leáll a tömegközlekedés, nem lehet elmenni egy étterembe, mintha kötelező lenne a családi együttlét. De mit tegyen az, akinek nincs családja? Külföldi városokban ezt sokkal lazábban, kedvesebben, "bulisabban" intézik, több, színesebb programmal.

Nem baj, ha nem tökéletes!

"Bár minden médiumból az ömlik, mit hogyan kellene csinálnunk, milyen karácsonyi mütyüröket kellene készíteni, hogy az ember hajlamos azt hinni: ez csak így normális, pedig nem az" - állítja Szabó Zsuzsa. "Ne legyen nyomasztó, szorongást keltő elvárás, hogy karácsonyra mindennek ragyognia kell, a lakásnak, a gyerekeknek, a karácsonyfának, a terített asztalnak, a becsomagolt ajándékoknak. A tökéletességre törekvés csapdájába azok is beleesnek, akik egyébként tudják, hogy aki dolgozni jár, gyereket nevel, háztartást vezet, az nem tudja teljesíteni ezeket az elvárásokat. Ez a külső kontrollos emberben, aki szeret a normáknak megfelelni, szorongást kelt. Ellenben a belső kontrollos embert döntéseiben kevésbé befolyásolják a külső elvárások, képes a saját normái szerint választani. Jó lenne, ha mindenki úgy ünnepelne, ahogy neki jól esik".

Személyre szóló meglepetések

"Sokan próbálnak kilépni az ajándékvásárlás kényszerű köréből. Kedvesebb a személyre szóló meglepetés: például belépőjegy a Rembrandt kiállításra, egy hangversenyre, moziba, színházba" - sorolja lehetőségeket a pszichológus. "Egy ismerősöm szörpökkel lepte meg a barátait, már novemberben hozzálátott, hogy karácsonyra elkészüljön. A következő évben fűszerecetekkel készült, különleges üvegbe töltve, szépen felcímkézve. Ajándék lehet egy üveg lekvár vagy a saját készítésű mézeskalács. A figyelmesség és rá szánt idő teszi értékessé ezeket az ajándékokat".

Tippek magány ellen

A magányt súlyosabbá teheti, ha az ember önmagát vádolja azzal, hogy "engem nem szeret senki". Kockázatos, ha ilyenkor arról beszélnek, hány magányos ember lesz öngyilkos a szeretet ünnepén, mert ez önmagát beteljesítő jóslatként működik: az is eljátszik a gondolattal, akinek eddig eszébe sem jutott, hogy véget vetne az életének.

"Jobban teszi az egyedül élő ember, ha inkább kimozdul otthonról" - tanácsolja Szabó Zsuzsa. "Érdemes olyan helyre menni, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhat. Művelődési házakban ingyenesen látogatható rendezvényeket is találhat, ahol nézelődhet. Bátran szólítson meg másokat, vagy ha ezt nem meri megtenni, akkor figyeljen, és ha valaki megszólítja, válaszolhat. Máris megindul egy beszélgetés, amiből barátság is lehet. Ezt azonban már sokkal korábban érdemes elkezdeni, akár feleleveníteni régi kapcsolatokat, hogy az ünnepek alatt már legyen valaki, akivel legalább telefonon lehet egy kicsit beszélgetni".

Év végi stresszkezelés Decemberben kiemelt fontossággal bír a munkahelyi stressz megfelelő kezelése, ami a munkáltató feladata, és amelynek tudatosítása érdekében az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves figyelemfelkeltő kampányt folytat. Az EU-OSHA egy korábbi vizsgálata szerint hazánkban a munkavállalók 51 százaléka véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős és szakértői becslések szerint évente mintegy 440 milliárd forintnyi gazdasági kárt okoz. A munkahelyi stressz általános okai - a szakképzettségnek nem megfelelő munkakör, a túlzott elvárások, a nem megfelelő munkafeltételek, a személyi konfliktusok - mellett fokozott mértékű leterheltséget okoz a karácsonyi vásárlási láz, az évzárás és az ezzel járó szoros határidők.

Megoldások Munkaadóknak: a stresszt okozó fizikai körülmények, például zaj, túl meleg, túl hideg, vagy túlzsúfolt helyiségek optimalizálása, gyakori, rövid pihenők bevezetése; relaxációs helyiség kialakítása; sportolási lehetőség biztosítása; hatékonyabb munkaszervezés; rugalmasabb munkabeosztás; a feladatkörök és a felelősség arányosabb felosztása. Munkavállalóknak: a feladatok és a felelősség megosztása a munkahelyen és a családban is; a napi teendők áttekintése és rangsorolása; fontossági sorrend felállítása: a nap elején végezzük el a legsürgősebb feladatokat; hatékonyabb időbeosztás; gyakori, rövid szünetek beiktatása; rövid séták a friss levegőn. Ne akarjunk mindent egy nap alatt elvégezni, és szánjunk időt kikapcsolódásra is!

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
bor telefon