Figyelmeztet a neves befektetési bank: csúnya világ jöhet az alapkezelőkre

2017. március 20. 09:51    
nyomtatás
 
A Morgan Stanley előrejelzései szerint akár 30%-kal is csökkenhet két év alatt az alapkezelők bevétele, amennyiben a díjakon és a hozamokon lévő piaci nyomás továbbra is fennmarad - írja a Bloomberg.


A Morgan Stanley becslései szerint, amennyiben a díjak további 10 százalékponttal csökkennek 2019-re, miközben a pénz az olcsóbb termékek felé áramlik, akkor alap esetben 3 százalékponttal csökkenhet az alapkezelői iparág bevétele. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy a lefelé mutató kockázatok bekövetkezési valószínűsége igen magas, és ha a monetáris politikának nem sikerült növekedési pályára állítani a gazdaságot, illetve ha a vagyonnövekedés kezdeti szakaszában összeomolnának a piacok, akkor 30%-kal is csökkenhetnek az iparági bevételek.

A tanulmány az aktívan és passzívan kezelt alapok közötti tőkeelszívó hatásra is kitér, a Morgan Stanley számításai szerint az aktívan kezelt alapok közötti tőkeáramlás 2,5-ször nagyobb, mint a passzív alapokat választó pénzek miatti kiáramlás, jól láthatóan tehát a termékkínálat és az árazás jelenti a legnagyobb ütőkártyákat az alapkezelők kezében.

Érdekes az is, hogy az alapok teljesítménye és a tőkekiáramlás közötti korreláció csökken, miközben az alapok költségszintje válik az egyik legfontosabb döntési faktorrá. A befektetési bank azzal kalkulál, hogy a közeljövőben nem tűnnek el a marzsok szűkülését okozó tényezők a piacról, ugyanakkor a bevételek 19%-os emelkedést is felmutathatnak, ha időközben a díjak normalizálódnak és a kezelt vagyon is nőni tud a szektorban.

Az elemzés kitér arra is, hogy az infláció emelkedésével egyre nagyobb kereslet mutatkozhat az aktívan kezelt részvényalapok iránt. A bank a BlacRock, a Blackstone és az Invesco részvényeit emelte ki vételre az alapkezelők közül, míg az Aberdeen, a Franklin Resources, a Henderson, a Janus Capital, a Schroders, a T. Rowe Price és a Waddell & Reed Financial részvényeit most inkább kerülik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium