Előfizetői tartalom

Ha ez igaz, nagy bajban vannak az európai részvények

Portfolio
Nagyjából 2 ezer milliárd dollárnyi tőzsdei részvényt tartanak az olajkitermelő országok vagyonalapjai, amelyből mintegy 700 milliárd dollár nyugat-európai részvényekbe van fektetve. Az elemzők szerint nem véletlen, hogy idén ennyire adják az európai részvényeket, az olaj árának esése miatt ugyanis az olajkitermelő országok vagyonalapjai elkezdhették eladni kitettségeiket, ráadásul annak a 700 milliárd dollárnak mintegy negyede-harmada európai banki részvényekből áll - írja a Reuters.

Az olajjal kapcsolatos túlkínálati és a kínai gazdaság lassulását érintő félelmek meglehetősen kedvezőtlenül hatottak az olaj árfolyamára, ez pedig igencsak visszavágta az olyan olajkitermelő országok bevételeit, mint Norvégia és Szaúd-Arábia. Azt csak kevés állami vagyonalapról lehet tudni, hogy pontosan milyen kitettséggel rendelkezik, de aJP Morgan egyik stratégája...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés