Új rekord: elképesztő vagyont kezel a világ legnagyobb alapja

2017. szeptember 12. 16:15    
nyomtatás
 
Fennállása óta most először lépte át az 1000 milliárd dolláros határt a kezelt vagyonban a norvég állami olajalap, köszönhetően a globális részvénypiac emelkedésének és az euró erősödésének - számol be a hírről a Reuters.


A norvég állami alapot 1998-ban alapították azzal a céllal, hogy az olaj- és gázértékesítésből és kitermelésből származó bevételeket megóvják a jövő generációja számára. Az alap vagyona az alapítás óta most először lépte át a 1000 milliárd dollárt. Érzékeltetésképp ez Norvégia GDP-jének 2,5-szerese, holott eredetileg még azt becsülték, hogy a kezelt vagyon a GDP 1,3-szoroásnál fog tetőzni a 2020-as években.

A norvég alapról mostanság elég sokszor cikkeznek, a globálisan is alacsony hozamok miatt azon gondolkodnak a döntéshozók, hogy megemelik az alapban a részvénybefektetések súlyát. Nemrég a kötvénybefektetésekkel kapcsolatos korlátozás is szóba került, a tervek szerint az alap csak olyan állampapírokba fektetne a jövőben, amelyek dollárban, euróban vagy fontban lettek kibocsátva.

Az elmúlt időszakban tapasztalt olajáresés miatt ráadásul eléggé rákapott a norvég kormány az alap tartalékaira, sokak szerint ennek korlátot kell szabni, mert félő, hogy az ország túlságosan függni fog egy bizonytalan bevételi forrástól. Szabály szerint a mindenkori kormány az alap értékének 3%-át költheti el egy évben, ez korábban még 4% volt. A 2017-es kormányzati kiadási keret ez alapján 221 milliárd dollár.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium