Bank

Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen

Portfolio
Befejeződött a konszolidáció és a stabilizáció időszaka a magyar Raiffeisennél, nyereségét megduplázva tavaly 15,7 milliárd forintos profitot ért el a bank - jelentette be ma Heinz Wiedner, a bank május elején távozó vezérigazgatója. A teljesítő vállalati hitelállomány 20%-kal nőtt, az egyszeri tételek nélkül is nyereséges a bank.
A magyar bankszektor krémje is ott lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!


Sajtótájékoztatón ismertette éves számait a társaság. 2015-ben hosszú idő után először volt nyereséges a Raiffeisen Bank Magyarország, az akkori profitot sikerült 15,7 milliárd forintra dupláznia alapvetően két tényezőnek köszönhetően:
  • jelentősen csökkentek a kockázati költségek, sőt 2,3 milliárd forint összegben nettó céltartalék-felszabadítást hajtott végre a társaság, valamint
  • 21%-kal 44,2 milliárd forintra tudta csökkenteni működési költségeit a hitelintézet.

A fentiek mellett a Visa-részesedés eladása 1,9 milliárd forinttal javította az eredményt, az alacsony kamatkörnyezet viszont rontotta. A nettó kamatbevételek 10%-kal, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 1%-kal csökkentetek a banknál, a működési bevételek összességében 1%-kal apadtak.

Most már a korábban magas külföldi finanszírozással bíró Raiffeisen hitel/betét aránya is csak 62%, ami pont a fele a 2011-es szintnek. Pedig a bank teljesítő hitelállománya 11%-kal emelkedett, ezen belül a vállalati hitelállományát 20%-kal bővítette tavaly a társaság, miközben a lakossági hitelállomány 1%-kal csökkent. A betétállomány viszont a lakosságnál nőtt jobban.

A bank nem teljesítő hiteleinek állománya a 2013-as 435 milliárd forintos csúcsról és a 2015 végi 233 milliárd forintról 2016 végére mindössze 133 milliárd forintra csökkent, ezzel a nem teljesítő hitelek aránya a 2013-as 29%-ról és a 2015-ös 21%-ról mára 14%-ra olvadt. A lakossági üzletágban kisebb portfóliók eladását tervezik csak idén.



Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen
A vállalati terület továbbra is kulcsfontosságú a banknak, a vállalati hitelállomány 20%-os emelkedéséhez az MNB felé tett vállalások teljesítése (a Piaci Hitelprogramban) is hozzájárult. A kkv-szektorban az újonnan kihelyezett hitelek növekedése 13%-os volt, a projekthitelek pedig kimagasló mértékben teljesítettek. Összességében 2016 a kiegyensúlyozott növekedés éve volt a vállalati üzletágban - mondta Kementzey Ferenc vezérigazgató-helyettes.

A prémium szegmensben 32 ezer ügyfelével továbbra is a 3 legnagyobb piaci szereplő egyike a Raiffeisen, a kezelt vagyon itt évi 14%-kal, a privátbanki üzletágban pedig 19%-kal növekedett. A biztosítások értékesítése 26%-kal, az új lakossági hitelfolyósítás pedig a személyi kölcsönöknél 19%-kal, a jelzáloghiteleknél pedig 68%-kal nőtt. Jelzálog-termékkínálatuk teljessé vált - mondta Ralf Cymanek vezérigazgató-helyettes.

A bank gőzerővel digitalizál: internetes és mobilbanki platformját is újra cseréli, új azonosítási, tranzakció-engedélyezési és digitális aláírási megoldásokat bevezetve. Új üzenetküldés és időpontfoglalási eszközöket is terveznek, a vállalati szegmensben új IT-rendszereket vezetnek be, illetve frissítik a meglévőket.

Heinz Wiedner szerint folytatódó költségkontroll és alacsony kockázati költségek mellett a hatékonyság javítására törekszik a bank a jövőben, az elmúlt két év eredményességi fordulata pedig megalapozza, hogy univerzális nagybankként működjenek tovább Magyarországon. A hat év után távozó vezérigazgató elköszönéssel zárta szavait, székében a Budapest Banktól érkező Zolnai György váltja.



Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen
Balról jobbra: Ralf Cymanek, Heinz Wiedner és Kementzey Ferenc a Raiffeisen szerdai sajtótájékoztatóján.
Tegnap ismertette éves számait az MKB és a Budapest Bank is:
A magyar bankszektor krémje is ott lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 6