Csak csóválja az IMF a fejét a kínai bankszektor miatt

2017. december 7. 09:43    
nyomtatás
 
A kínai bankoknak erősíteniük kellene a tőkepuffereiket, hogy a hitelállomány növekedését követő esetleges gazdasági visszaeséssel szemben védekezni tudjanak az IMF szerint.


2011 óta most először vizsgálta az IMF a kínai pénzügyi rendszert, az ázsiai országnak azt javasolják, hogy jelentősen és célzottan növelje a pénzintézeteinek tőkéjét. A Valutaalap által vizsgált legrosszabb eshetőségben a kínai bankok a GDP 2,5%-ának - vagyis 280 milliárd dollárnak - megfelelő tőkehiánnyal küzdenének amellett, hogy hatalmas nem teljesítő hitelállomány szakadna rájuk.

Az IMF 33 pénzintézeten végzett stressztesztet, ezek a pénzintézetek tartják kezükben az ország pénzintézeti eszközállományának mintegy háromnegyedét, a vizsgált pénzintézetekből 27 nem megfelelően tőkésített, legalább egy szempont szerint. Ha magasabb tőkepuffert képeznek, megfelelő védelmet tudnak felállítani az árnyékbanki veszélyekkel szemben, valamint arra az esetre, ha az állam implicit garanciáira már nem tudnak támaszkodni.

Hozzátették: Kína négy legnagyobb bankja megfelelő tőkével rendelkezik, inkább a kisebb játékosoknál van gond.

A kínai jegybank úgy kommentálta az IMF stressztesztjét, hogy maga az értékelés fair volt, a levont következtetések viszont nem állják meg a helyüket és Kína pénzügyi rendszere "viszonylag erős képességekkel" rendelkezik ahhoz, hogy megbirkózzanak a kockázatokkal.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium