Döntött Kína: befagyasztják az észak-koreaiak számláit

2017. szeptember 11. 08:47    
nyomtatás
 
Sajtóértesülések szerint Peking arra utasította a kínai állam tulajdonában lévő bankokat (vagyis az ország legnagyobb pénzintézeteit), hogy "függesszék fel" az észak-koreai állampolgárok számláit. A szigorú lépés szakértők szerint jelentősen megszorongatja majd a dzsucseista rezsimet és a két ország közti kereskedelmet, viszont kikerülhető - írja a South China Morning Post.


A japán Kyodo News Network értesülései szerint három nagy állami bank, a Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China is felfüggesztette az észak-koreai tulajdonban lévő számlákkal való tranzaktálás lehetőségét Yanjiban, egy határ menti városban. Egyes fiókokban megtiltották azt is, hogy észak-koreai állampolgárok számlákat nyissanak.

A KNN szerint a számlákat nem fagyasztották be, ami azt jelenti, hogy a számlatulajdonosok még ki tudják venni a pénzüket.

A dél-koreai DailyNK hírportál ennél szigorúbb lépésről ír. Szerintük a négy nagy állami bank, az Industrial and Commercial Bank of China, a Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China is megtiltották a Kínában élő észak-koreaiaknak, hogy új számlákat nyissanak, a meglévő számláikat pedig befagyasztották.

Az elemzők szerint a tiltás szinte biztosan visszaveti majd a két ország közti kereskedelmet. Elsősorban az olajüzletet tépázza majd meg Kína lépése, ami a két ország közti kereskedelem egyik fő elemét képezi.

Az észak-koreaiak azzal tudják kikerülni a "szankciókat," hogy készpénzzel vagy cserekereskedelemmel üzletelnek tovább.

A hivatalosan még meg nem erősített, szigorú fellépés vélhetően az Egyesült Államok nyomására készült - az amerikaiak ugyanis másodlagos szankciókat helyeztek kilátásba Észak-Korea ellen. Ez azt jelenti, hogy minden olyan entitást szankcionálnának, amely olyan emberekkel üzletel, akik Észak-Koreához köthetők, ez pedig szinte biztosan érintené Kína legnagyobb bankjait is; akár le is vághatják őket a világ pénzügyi rendszeréről. Mivel Kína gazdaságának centrális része az állami tulajdonban lévő bankrendszer (illetve a fent is említett négy nagybank), a lépéssel vélhetően ezeket a pénzintézeteket próbálják "menteni" a szankciók elől.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium