Előfizetői tartalom

Egy háború, ami megrengette az OTP-t

Az elmúlt két évben több mint 80 milliárd forint veszteséget okozott az OTP-nek az ukrán bankja (az orosz még közel 30-at), ami nem véletlen: Ukrajna katonai konfliktusba sodródott Oroszországgal, területének egy részét elveszítette, keleti megyéiben továbbra is feszült a helyzet, az ország mély recesszióba süllyedt és csak az IMF lélegeztető gépén képes életben maradni. Ebben a környezetben az OTP helyzete sem volt könnyű, a drámaian gyengülő hrivnya miatt sorra dőltek be a devizahitelek, a megugró kockázati költségek miatt a bank masszívan veszteséges lett. Az ukrán OTP most már egészen más bank, mint amilyen néhány éve volt, a teljesítő hitelállomány negyedére, a fiókok száma harmadára, az alkalmazotti létszám a felére csökkent, de most már talán szerény nyereséget képes termelni a bank. Az ukrán OTP vezérigazgatójával, Hák-Kovács Tamással beszélgettünk arról, hogyan élték meg a válságot, és mire lehet képes az ukrán bank, ha nyugodtabb idők jönnek.

2012-ben még kifejezetten jók voltak az ukrán OTP kilátásai, az orosz-ukrán konfliktus miatt azonban brutális veszteséget okozott a bank az OTP csoportnak. 2012 végén, 2013 elején még bizakodóak voltunk, mert a politikai és a gazdasági helyzet stabil volt, a fogyasztási hitelezés pedig elkezdett beindulni. Komoly piaci részesedést szereztünk, ráadásul a termék profitábilis...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés