Egyre jobbak az európai bankok kilátásai

2017. január 9. 12:43    
nyomtatás
 
Az elmúlt csaknem egy évtized legegészségesebb éve lehet 2017 az európai bankszektor számára, az elemzők sorra javítják a banki eredményekre vonatkozó előrejelzéseiket - írja a Reuters.


Ez éles ellentétben áll az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor sorra rontották előrejelzéseiket az elemzők, és a részvénypiac is egyre borúsabb képest festett - idézi fel a hírügynökség, amely szerint a banki kilátások javulása alapvetően három tényezőnek köszönhető:
  • javulnak a makrogazdasági kondíciók,
  • egyre meredekebb a hozamgörbe, vagyis hosszabb lejáraton egyre nagyobb marzsot generálhatnak a bankok (amelyek jellemzően rövid lejáraton vonnak be forrást, és hosszú lejáraton helyezik ki őket),
  • egyre kisebb nem teljesítő hitelállománnyal kell megküzdeniük a hitelintézeteknek.
Az elmúlt években épp az ellenkezőjét élte át a bankszektor ennek a három jelenségnek.
A Centre for European Policy Studies nevű think tank becslése szerint az európai vállalatok finanszírozásának 77%-át a bankok elégítik ki, miközben az USA-ban ez az arány csak 40%, és sokkal nagyobb az egyéb finanszírozási formák, leginkább a vállalati kötvények szerepe. A hitelnyújtó bankok gazdasági életben betöltött szerepe ezért Európában sokkal hangsúlyosabb.

2008 óta több mint feleződött a nyereség az európai bankoknál, az USA-ban viszont sikerült visszatérniük a bankoknak a korábbi szintre, tavaly például már rekordszintű nyereségük volt.


Európában is maradték még természetesen komoly kockázatok:
  • nem tudni egyelőre, hogy a Brexit milyen hatással lesz a pénzügyi szektorra, hiszen az EU-ból való brit kilépés konkrét módja sem ismert,
  • magas az olasz bankok nem teljesítő kitettsége.

A Morgan Stanley elemzői szerint az év első felében mélypontra érkeznek a a nettó kamatbevételek, a legjobb európai bankrészvénynek ebben a környezetben a svájci UBS-t, a spanyol Bankiát és Caixabankot tartják.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium