Elárulta az IMF, mi okozhatja a következő válságot

2017. október 12. 08:57    
nyomtatás
 
A következő gazdasági lassulást, esetleg válságot a bankszektoron kívüli kockázatok okozhatják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint. Figyelmeztettek: a G-20-as gazdaságok pénzügyi szektoron kívüli adóssága már magasabb szinten van, mint a válság előtt volt.


A pénzügyi szektoron kívül adósság kategóriájába tartozik az államadósság, a háztartások adóssága és minden olyan vállalati adósság, amit nem bankok, pénzügyi intézmények vettek fel. A G-20-as gazdaságokban ennek mértéke most 135 000 milliárd dollár, vagyis a 2016-os aggregált GDP 235%-a. Ezzel bőven sikerült átlépni a 2006-os, 210%-os GDP-arányos hitelállományt az IMF adatai szerint.

Az alacsony kamatok és mérsékelt volatilitás miatt a rövidtávon még lehet "derűlátóan" tekinteni a gazdaságra a Valutaalap szerint, az adósságállomány növekedése viszont tovább növeli majd a kockázatokat a világgazdaságban.

Az IMF hozzáteszi, hogy ahogy egyre inkább keresik a hozamot a befektetők, a gazdaság sérülékenysége egyre inkább a bankszektoron kívülre kerül, az eszközárak pedig extrém magaslatokba szöknek bizonyos piacokon.

A jelentésben azt is leírják, hogy a monetáris szigorításnak komoly következményei lesznek, körülbelül harmad akkora recesszió lehet, mint a 2008-as gazdasági válság évei alatt. A Fed monetáris szigorítása elsősorban a feltörekvő piacokat vághatja a földhöz, főleg azokat az országokat, melyeknek magas a dollárban denominált adóssága. Ilyen többek közt Kína is, ahol a bankok eszközállománya már a GDP 310%-ának megfelelő értéket tesz ki, miközben 2012-ben ugyanez a szám még "csak" 240% volt - nem is beszélve az ország tetemes árnyékhitel-állományáról.

A Valutaalap úgy véli, hogy idén 3,6%-ot, míg jövőre 3,7%-ot nőhet a világgazdaság. A globális növekedési kilátásokról és a magyar vonatkozásról itt írtunk:
2017.10.10 15:00 Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka
2017.10.10 15:00 Vagy behúzza a kéziféket Magyarország, vagy nem lesz igaza az IMF-nek
(CNBC)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium