Fellélegezhetnek a bankok, visszatáncol a Trump-kormány

2017. május 19. 09:13    
nyomtatás
 
A Trump-kampány egyik nagy ígérete volt, hogy kettéválasztják a hagyományos és a befektetési bankokat, tegnap viszont az amerikai gazdasági miniszter, Steven Mnuchin egyértelműen elhatárolódott az ötlettől.


A tegnapi szenátusi meghallgatáson a demokrata Elizabeth Warren szenátor megkérdezte Mnuchint, hogy mire gondolt a Trump-kormány, amikor többször is megemlítette, hogy támogatnák egy "új Glass-Steagall törvény" visszavezetését.

Az ex-goldmanos Mnuchin, aki a Wall Street-i szabályozás átgyúrásán dolgozik, azt válaszolta, hogy "nagy hiba lenne" szétválasztani a bankok befektetési- és kereskedelmi üzletágait.


Többek közt Warren is meglepődött azon, hogy Mnuchin támogatja egy "modern Glass-Steagall" visszavezetését, de a törvény lényegét nem rakná bele, ezzel még több kérdés merült fel azzal kapcsolatosan, hogy is nézne ki egy "modern Glass-Steagall."

A Glass-Steagall törvényt a nagy gazdasági világválság után vezették be, és Bill Clinton törölte el 1999-ben, így jöttek létre az olyan bankóriások, mint a JP Morgan Chase és a Bank of America Merrill Lynch. Sokan a törvény eltörlését okolják a 2008-2009-es válság kialakulásáért. A tavalyi választási szezonban Bernie Sanders, demokrata jelölt kezdett el a Glass-Steagall visszavezetésével kampányolni, de miután alulmaradt Hillary Clintonnal szemben, a republikánus Trump-stáb is átvette ezt a retorikai elemet.

A legtöbb elemző persze nem tartotta reálisnak, hogy a Glass-Steagallt (eredeti formájában) valaha is visszavezeti a Trump-kormány, annak ellenére, hogy a republikánus politikus és csapata a választási győzelem után is többször kifejezte, hogy támogatnának egy "modern Glass-Steagallt."

Mike Crapo, a szenátus banki panelének vezetője Mnuchin meghallgatása után egy interjúban elmondta, hogy a gazdasági miniszter véleménye nem feltétlen tükrözi a teljes Trump-kormány véleményét.

Ő úgy véli, hogy a kongresszus legtöbb tagja továbbra is támogatja a pénzintézetek kockázatos tevékenységének leválasztását a hagyományos betétgyűjtéssel-hitelezéssel foglalkozó üzletágakról, de a Glass-Steagall teljes visszavezetését szerinte a republikánusok sose támogatták.


(Politico, Business Insider)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium