Fordult a kocka az FHB-nál

2017. május 19. 07:07    
nyomtatás
 
A hitelezési veszteségek visszaesésének köszönhetően közel 1 milliárd forinttal javult egy év alatt az FHB Jelzálogbank eredménye az idei első negyedévre - derült ki a társaság tegnap este közzétett gyorsjelentéséből. Ismét nyereséges lett a bank, de a 279 millió forintos adózott eredmény még mindig nagyon alacsony, 2%-os évesített tőkearányos megtérülést (ROE) jelent.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Fontosabb részletek a gyorsjelentésből:
  • a nettó kamatbevételek 0,8%-kal csökkentek, a nettó díj- és jutalékbevételek viszont 14,3%-kal nőttek egy év alatt,
  • 62%-kal kisebb volt a bank hitelezési vesztesége, mint egy évvel korábban, így 598 millió forintra rúgott,
  • a működési költségek 1,4%-kal 4,666 milliárd forintra emelkedtek,
  • a bank saját hiteleinek állománya 3,3%-kal nőtt egy év alatt, betétállománya viszont 12,7%-kal visszaesett,
  • a nem teljesítő hitelek aránya 2010 vége óta először ismét 10% alatti a banknál,
  • a társult vállalkozások 2017 első negyedévi eredmény hozzájárulása 368,9 millió forint volt, enélkül veszteséges lett volna a bank,
  • az elmúlt hónapokban még szorosabbra fűzte kapcsolatait az FHB a takarékszövetkezeti integrációval, amit a Moody's májusban az FHB és jelzáloglevelei felminősítésével díjazott.
Összességében a jelzálogbank 336 millió forintos adózás előtti és 279 millió forintos adózás utáni eredményt ért el az év első három hónapjában, utóbbi a bankadó és az egyszeri tételek nélkül 724 millió forint lett volna.

Fordult a kocka az FHB-nál


A nettó kamatbevételek 0,8%-kal csökkentek, a nettó díj- és jutalékbevételek viszont 14,3%-kal nőttek egy év alatt az FHB Jelzálogbanknál, az előző negyedévhez képest viszont már javulást mutatnak a nettó kamatbevételek is. A mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs nem szűkült tovább, sőt egy év alatt 49 bázisponttal 2,39%-ra emelkedett. A díjbevételeken belül az előző negyedévhez képest a jelzáloghitelekhez kapcsolódó díjak és az alapkezelői díjak csökkentek, a biztosításértékesítési jutalékok, garanciadíjak viszont nőttek. A pénzügyi műveletek eredménye 2017 első három hónapjában 681 millió forintos nyereség volt a banknál.

Fordult a kocka az FHB-nál


A működési költségek 1,3%-kal növekedtek a banknál 2016 első negyedévéhez képest, a személyi jellegű költségek adták ezt főleg a maguk 12,1%-os növekedésével, aminek az az oka, hogy a bankcsoport személyi létszáma egy év alatt 14,5%-kal nőtt. Eközben a banküzemi költségek 5,7%-kal csökkentek.

Fordult a kocka az FHB-nál


A társult vállalkozások 368,9 millió forint plusszal járultak hozzá az eredményhez, amiből
  • a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. és befektetései első negyedéves konszolidált eredménye 358 millió forint volt,
  • a DB Faktorház 37 millió forinttal bővítette az eredményt,
  • a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató bankcsoportra jutó eredménye viszont 21 millió forintos mínusz volt.
Bár az első negyedévben még mindig nem került pozitív tartományba a céltartalék-képzés az FHB-nál (vagyis nem volt nettó céltartalék-visszaírás), a kockázati költségek szintje közel 1 milliárd forinttal javult, így 598 millió forintra csökkent.

Fordult a kocka az FHB-nál


Kezd egyértelműbbé válni a hitelezési fordulat is az FHB-nál, amennyiben a hitelállományt nézzük. Tavaly már elkezdődött ennek a növekedése, és az idei első negyedévben is folytatódott: egy év alatt 3,3%-kal bővült a bruttó hitelállomány. A lakossági hitelek még 7,2%-kal zsugorodtak (ezen belül a lakáshitelek 2,4%-kal), a vállalati hitelek viszont 27,8%-kal bővültek. A szerződött partnerekkel való együttműködés nyomán megállt a refinanszírozott hitelek csökkenése is az FHB-nál, és három hónap alatt már az alacsonyabb bázisról 39%-kal emelkedett.

Fordult a kocka az FHB-nál


Nem ilyen szerencsés a helyzet a betéteknél: ez 12,7%-kal csökkent egy év alatt úgy, hogy még az év elején is csökkent valamelyest. A lakossági betétek volumene egy év alatt emelkedett, vagyis a csökkenés a vállalati oldalt érintette.

Fordult a kocka az FHB-nál


A hitelportfólió minősége viszont tovább javult, így 2010 vége óta először 10% alá, egészen pontosan 9,8%-ra csökkent a nem teljesítő hitelek aránya az FHB-nál. A portfóliótisztítási lépéseknek is köszönhetően 25%-kal csökkent egy év alatt a nem teljesítő hitelek állománya, IFRS szerinti fedezettségük pedig jelentősen javult: egy év alatt 56,0%-ról 71,8%-ra emelkedett.

Fordult a kocka az FHB-nál


Az MNB 2017. január 1-jétől megadta az FHB számára az egyedi mentességet és megszüntette az eddigi ("szubkonszolidált szinten történő") tőkemegfelelésre vonatkozó kötelezettséget. A Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció teljes szavatolótőkéje a negyedév végén meghaladta a 273 milliárd forintot, az integráció tőkemegfelelési mutatója 26,14% volt.

Fordult a kocka az FHB-nálElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium