Bank

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!

Kettészakadt bankrendszerről, százmilliárdos veszteségekről, erőltetett leépítésekről írtunk évekig a magyar nagybankok éves teljesítménye kapcsán. Ennek vége: 2017 a hitelezés fellendülését és a hazai bankszektor történetének legnagyobb nyereségét hozta. Most röviden bemutatjuk, mit tudunk eddig az egyes nagybankok tavalyi teljesítményéről, közelgő Hitelezés 2018 konferenciánkon pedig e bankok vezetői is megszólalnak.
Már csak három hét, jelentkezzen most a konferenciára!


Cikkünket disclaimerrel kell kezdenünk: a CIB Bank kivételével még egyik hazai nagybank sem tette közzé auditált éves beszámolóját, az OTP esetében is az előzetes tőzsdei beszámoló érhető el. A felhasznált számok nemcsak előzetesek, de hiányosak is: az MKB és a Takarék Csoport még nem közölte számait, az Erste és az UniCredit esetében jórészt anyabanki táblázatokban szereplő (esetenként szintén hiányos) euróadatokra, a Budapest Bank, a K&H és a Raiffeisen esetében pedig sajtóanyagokra tudtunk támaszkodni. Az adatok minden nagybank esetében IFRS szerintiek, kivéve a magyar számvitelt követő Budapest Bankot.

Szokás szerint az OTP hazai tevékenysége érte el a legnagyobb profitot 2017-ben. A válságévekhez képest három meglepetés is akad a hetes listán: az Erste 60 milliárd forint körüli, a Raiffeisen 29 milliárdos és a CIB 25 milliárdos adózott eredménye alapján mondhatjuk, rá se ismerünk ezekre a bankokra, hiszen évekig masszív veszteség jellemezte őket.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
A tőkearányos megtérülés alapján a sokáig gyengélkedő Erste Bank kapaszkodott fel az élre. Évek óta stabil az OTP, K&H, a Budapest Bank és az UniCredit megtérülése is (utóbbi pontos ROE-jét még nem ismerjük), ugyanakkor a Budapest Banké és a magyar OTP-é elmarad a másik kettőétől. Az Erste, a Raiffeisen és a CIB esetében jóval alacsonyabb megtérülésre számítunk a következő évek átlagában, mint amit a tavalyi számokban látunk. Az átmeneti tételekről és a bankszektor éves teljesítményéről itt írtunk:

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Megváltozott mára a bankok bevételi szerkezete, és részben a kamatkörnyezet csökkenése (illetve a tranzakciós illeték 2013-as megjelenése) miatt eltolódott a hangsúly a kamatbevételektől a díj- és jutalékbevételek felé. Különösen az erős vállalati üzletággal rendelkező bankoknál van így. A CIB esetében már nagyobb a díj- és jutalékbevételek súlya a kamatbevételeknél, és közel áll ehhez a Raiffeisen és az Erste is.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Sokszor leírtuk már, hogy a kimagaslóan jó 2017-es eredmények általában nem fenntarthatók, mégpedig azért, mert az előző évhez hasonlóan a tavalyi év a korábban megképzett céltartalékok visszaírásának az éve volt, és ez csak átmeneti eredményjavító tényező. A zéró közeli kockázati költséggel bíró UniCredit kivételével mindegyik bank nettó céltartalék-visszaíró volt. A Raiffeisennél és a CIB Banknál volt ennek a legnagyobb a súlya az eredményben, náluk óriási jelentősége lesz a következő években a hatékonyságjavításnak, immár elsősorban a bevételek növelésén keresztül.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Bár a mérlegfőösszegben volt egy kis vetélkedés az elmúlt években a K&H és az UniCredit között a második helyért (a tavalyi győztest épp nem tudjuk eldönteni, mert az UniCredit adatát még nem tették közzé), a hitel- és betétállomány alapján egyértelműen a K&H áll a második helyen az OTP után.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
A CIB bruttó hitelállománya kivételével gyakorlatilag mind a hét nagybank növelte tavaly a méretét (immár a CIB nettó hitelállományának a zsugorodása is megállt). A legnagyobb mérlegfőösszeg-növekedést az OTP, a K&H és valószínűleg az Erste Bank érte el tavaly, a betétgyűjtésben is ők jeleskedtek. A hitelezésben a Budapest Bank nyújtott kiemelkedőt, majd az Erste és a K&H következik.

Friss rangsor: mekkora pénzgyár lett a magyar bankokból!
Végezetül néhány kiemelt folyamat a bankok éves eredményéből:

OTP Core

  • A 38%-os tavalyi profitnövekedésben az effektív társasági adóterhelés csökkenése nagy szerepet játszott.
  • Az éves működési eredmény 5%-kal nőtt, főleg a 9%-kal növekvő nettó díjbevételek hatására.
  • Az éves nettó kamatmarzs ugyan 27 bázisponttal szűkült, ám a nettó kamateredmény stabil maradt (-0,7%).
  • A működési költségek 2%-kal nőttek.
  • A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya fokozatosan tovább csökkent, a teljesítő hitelállomány növekedési üteme 2017 egészében 11%-ra gyorsult a 2016-ban látott 5%-os (AXA hatás nélküli) árfolyamszűrt növekedés után.
  • Kiemelkedő volt a fogyasztási (+25% y/y) és a corporate hitelek (+20%) dinamikája, az új jelzáloghitel folyósítások kumuláltan 30%-kal nőttek.

K&H

  • A bank 18%-os éves emelkedést könyveltek el a Visa-részvények 2016-os értékesítésének eredménye nélkül az adózás utáni eredményben.
  • A vállalati és a lakossági üzletágban is 10,5%-os hitelpiaci részesedést értek el, miután csaknem megduplázták új hitelkihelyezésüket.
  • A bank növekedése organikus volt: tavaly 60 000 fővel nőtt az ügyfélszám, ebből közel 23 000 a 30 év alatti fiatal generációból érkezett.
  • Hosszú évek után először a hitelállomány növekedése (+9%) meghaladta a betétekét (+7%), így a hitel-betét arány 60,5%-ról 61,2%-ra emelkedett.
  • A jelzáloghitel-kihelyezések bővülése 32%, a személyi hiteleké 65%, a vállalati hiteleké 134% volt a banknál.
  • Amennyiben a Budapest Bank eladó lesz, szívesen megvizsgálják a vétel lehetőségét.

Erste

  • Adózás előtti eredményük több mint 27 százalékkal nőtt tavaly.
  • A profit bővüléséből több mint 10 milliárd forintot magyaráznak egyszeri tételek, a portfolió minőségének javulásával jelentős volt a céltartalék-felszabadítás, miközben
  • A sikeres Citibank akvizíció nyomán növekedett a működési eredmény és jelentősen csökkent - 60 százalék alá mérséklődött - a korrigált költség-bevétel arány.
  • A jelzáloghitelek folyósítása az év egészét tekintve mintegy a harmadával volt nagyobb a 2016-os értéknél, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében 44 százalékkal nőtt az értékesítés a megelőző évihez képest.
  • A vállalati üzletág kiugró növekedését az új kihelyezések robosztus bővülése magyarázza: a folyósított nagyvállalati hitelek értéke csaknem a duplája volt az előző évinek, a kis- és középvállalati szegmensben az új kihelyezések volumene több mint a harmadával emelkedett. A teljesítő vállalati hitelek állománya az év egészében 30 százalékkal nőtt.
  • A magyar csoport által kezelt vagyon 32 százalékkal növekedett az elmúlt évben.

Raiffeisen

  • Történetének legjobb eredményét érte el 2017-ben a magyar Raiffeisen. A 28,5 milliárd forintos adózás utáni eredmény több mint a fele a céltartalék-visszaírásoknak köszönhető.
  • A betéti oldalon elszenvedett kamatmarzs-szűkülés negatív hatását felülmúlta a hitelezésből fakadó bevételnövekedés.
  • Több mint duplájára nőtt a személyi kölcsönök, és 87%-kal emelkedett a jelzáloghitelek folyósítása a tavalyi évben annak eredményeként, hogy a korábbi passzivitás után tavaly már nagy hangsúlyt fektettek a lakossági hitelezésre is.
  • Több mint 40%-kal (133-ról 77 milliárdra) csökkentette nem teljesítő hitelállományát a bank a tavalyi évben, így már 8% alatt van a nem teljesítő hitelek aránya (volt egy nagyobb lakossági eladásuk is 2017 második felében, de főleg kisebb csomagokat adtak el).
  • Három egyedi tételtől eltekintve kevesebb mint 2%-os költségnövekedés történt a banknál, ezekkel együtt viszont 12%-kal emelkedett a költségszint.

CIB

  • A nettó kamatbevételek csaknem 5 milliárd forinttal 21,3 milliárd forintra csökkentek a társaságnál, most már elsősorban nem a hitelállomány, hanem a kamatmarzs szűkülése miatt.
  • Eközben a nettó díj- és jutalékbevételek nagyjából stagnáltak a banknál, csakúgy, mint a kereskedési tevékenység eredménye,
  • Más sorokon viszont nagyot nyert a bank, hiszen működési költségeit 3 milliárd forinttal 47,5 milliárd forinttal tudta csökkenteni egy év alatt, a bankadó több mint 1 milliárd forinttal csökkent a társaságnál, a legnagyobbat pedig a nettó hitelezési céltartalék-visszaírásokon nyerte, ami 7 milliárd forinttal volt több (11,7 milliárd), mint egy évvel korábban.
  • Összességében a bank adózás előtti eredménye a 2016-os 15,4 milliárd forintról 27,1 milliárdra emelkedett, ami az egy évvel korábbi 12,0 milliárd több mint duplázódását, 24,6 milliárd forintra emelkedését jelenti az adózás utáni nyereség soron.
  • A bank bruttó hitelállománya ugyan még némileg csökkent 2017-ben, a nettó hitelállomány minimálisan ugyan, de már növekedett tavaly a betétállomány 2,1%-os és a mérlegfőösszeg 3,3%-os bővülése mellett. A nettó hitelállomány és a mérlegfőösszeg zsugorodásának megállása sok éves negatív tendencia végét jelenti a CIB Banknál.
  • 2017-ben lezárult a CIB Csoport négyéves stratégiája, melynek fókuszában a nyereséges működés, a piaci részesedés növelése, a nem teljesítő portfólió leépítése és a digitalizáció felgyorsítása álltak.

Budapest Bank

  • Az adózott eredmény a 2016-os 13,1 milliárd forintról 14,6 milliárdra emelkedett tavaly, elsősorban a hitelállomány bővülésének köszönhetően.
  • A Budapest Bank mérlegfőösszege 3,5%-kal 1034 milliárd forintra, nettó követelésállománya 13,5%-kal 671 milliárd forintra emelkedett 2017-ben.
  • A lakossági hitelállomány 4,6%-kal 355 milliárd forintra emelkedett, ami az új hitelkihelyezés dinamikus bővülésének köszönhető: 63%-kal több jelzáloghitelt és 66%-kal több személyi kölcsönt helyeztek ki (előbbiben nem sikerült a tervezett duplázás, 28,5 milliárdos új kihelyezést értek el). 30%-kal bővült az autóhitelezés, és 90 ezer új hitelkártyát bocsátott ki a bank.
  • A vállalati üzletágban a hitel- és lízingállomány szintén a piaci átlag felett, 13%-kal 411 milliárd forintra nőtt, a leszerződött hitel- és lízingállomány 618 milliárd forintra emelkedett.
  • A tavalyi eredményt javította egy 2,1 milliárd forintos egyszeri céltartalék-visszaírás (ez az egyszeri tétel nem éri el a tavalyi eredmény 15%-át).
  • A bank működési költségei 44 milliárd forint környékén stagnáltak.


Már csak három hét, jelentkezzen most a Hitelezés 2018 konferenciára!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Sberbank orosz bank szankció