Előfizetői tartalom

Gigantikus veszteség a magyar Erste Banknál (2.)

Portfolio
Az elemzői várakozásokban szereplőnél valamivel kisebb, 554 millió eurós nettó veszteségről számolt be csütörtökön reggel az Erste Group. Az osztrák bankcsoport harmadik negyedéves gyorsjelentésének fontosabb részletei: a nagy veszteségre számítani lehetett, hiszen a bank már júliusban közölte, hogy magyar és román érdekeltségein jelentős leírásokat hajt végre idén, a nettó kamatbevételek 4%-kal csökkentek, a nettó díj- és jutalékbevételek viszont ugyanennyivel nőttek a banknál egy év alatt, a magyar devizahiteles elszámolás miatt 360,8 millió eurós veszteséget számolt el eddig a bank, ám ez még akár 400 millió euró is lehet, az esetleges kedvezményes forintosítás vesztesége nélkül, a magyar leánybank közel 70 milliárd forintnak megfelelő veszteséget szenvedett el egyetlen negyedév alatt, Andreas Treichl vezérigazgató szerint "viszonylag kicsi" a valószínűsége, hogy a magyar devizahiteles csomagon többletveszteséget szenvednek még el, az osztrák bankcsoport menedzsmentje tartja 2014-re 1,4-1,6 milliárd eurós teljes évi veszteségbecslését.Összességében nagyjából megfelel a várakozásoknak a gyorsjelentés, így jelentős árfolyam-reakció kizárólag emiatt valószínűleg nem várható.

Nagy a veszteség, nincs fordulat A kereskedési eredménytől eltekintve a bank nettó bevételei nagyjából megfeleltek az elemzői várakozásoknak, illetve kissé még felül is múlták azokat. A működési ráfordítások kedvezően alakultak, vagyis alacsonyabbak lettek a vártnál, a hitelezési céltartalékok pedig a menedzsment előrejelzésének is köszönhetően nem okoztak meglepetést....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés