Bank

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam

Az OTP és a lengyel állam az utóbbi évek két legnagyobb vásárlója a régiós bankpiacon, amely egyébként egyre jobb formában van. Kiugró jövedelmezőséget értek el a bankjaink az elmúlt 2-3 évben, holott nálunk működnek messze a lemagasabb költségszinttel a hitelintézetek.
Közzétette új, a régiós banki M&A-piacról szóló tanulmányát a Deloitte, az elemzés Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szerbia, valamint Észtország, Lettország és Litvánia bankszektorát vizsgálja. Fontosabb megállapításai az alábbiak:
  • A makrogazdasági folyamatok, a nyereségesség, a tőkemegfelelés, az eszközök minősége és a hitelezés fellendülése szempontjából is kivételesen kedvező folyamatok zajlanak a régió bankszektorában. A válság eleje óta 2017 volt a bankok legjobb (befejezett) éve.
  • A digitális átállás mellett a piaci konszolidáció a szektor másik meghatározó trendje, ezt az eladási oldalon az alapvető stratégiai fókuszba nem illeszkedő egységek értékesítése, a vételi oldalon az akvizíció révén elérhető méretgazdaságossági és egyéb szinergiák kiaknázása ösztönzi. Bíró Balázs, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág pénzintézeti iparágának vezetője szerint a motivációk erősödése az M&A-aktivitás fokozódását vetíti előre a következő évekre.
  • A CEE-régió M&A-piacán 2015-ben voltak a legaktívabbak a bankok 19 lezárt tranzakcióval, míg 2016 - 2018 szeptember között a tranzakciók száma valamelyest alacsonyabb volt. 2015 óta 5 lezárt tranzakcióval a magyar OTP és 4 lezárt tranzakcióval a lengyel állam a legnagyobb vásárló.
  • 2017-ben a bankok tőkemegfelelése mind a 12 vizsgált országban stabil maradt, az átlagos tőkemegfelelési mutató (21%) jelentősen meghaladta a szabályozói minimumot. A nem teljesítő hitelek átlagos aránya 2017-ben 6,1%-ra csökkent, megközelítve a válság előtti szinteket.
  • A jövedelmezőség 2017-ben kissé növekedett, azonban az átlagos sajáttőke-arányos nyereség (10%) még mindig a válság előtti szint alatt maradt. A bankok eredményességét több országban a korábban megképzett hitelezési céltartalékok feloldása is növelte.
  • A tranzakciók számát tekintve a régió legaktívabb piacai 2015 és 2018 szeptembere között Lengyelország (8 tranzakció), Magyarország (8), Szerbia (7), és Románia (6) voltak.
  • A legaktívabb eladók a Raiffeisen (4 tranzakció) és a görög bankok voltak: a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank együttesen 7 bankot adtak el 2015 és 2018 szeptembere között.
Az alábbiakban az elemzés további érdekességeiből szemezgetünk.

A gazdaság méretéhez képest Csehországban, Horvátországban és Észtországban a legnagyobb a bankszektor, Romániában, Litvániában és Szerbiában viszont jelentős a lemaradás. Csehországban nagyot nőtt, Lettországban nagyot csökkent a GDP-arányos eszközállomány az elmúlt években, Magyarországon enyhén emelkedett. A régiós átlag 96%-on stagnált.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
Mindezt a népességszámmal korrigálva (egy főre jutó GDP-t és eszközállományt alapul véve) a cseh, az észt és a szlovén bankrendszer a legfejlettebb, a román, a szerb és a bolgár pedig a legkevésbé fejlett. Magyarország Lengyelországhoz és Szlovákiához hasonlóan a régiós középmezőnyben foglal helyet.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
Az egyik leglátványosabb változás a nem teljesítő hitelek volumenében történt az elmúlt években több régiós országban is. Magyarország a nagy bedőlt hitelállománnyal küzdő országok között volt még 2015-ben, mára azonban hatalmas portfóliótisztítást hajtottak végre itt a bankok. Románia, Horvátország és Szerbia is kimagaslót nyújtott e téren.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A portfóliótisztításhoz kapcsolódó céltartalék-visszaírások is nagy szerepet játszottak abban, hogy a jövedelmezőség néhány évre több országban is jelentősen megugrott. E tételnek köszönhetően Magyarország a régió legmagasabb banki megtérülést felmutató országa lett tavaly. 10% fölötti tőkearányos megtérülést (ROE) rajtunk kívül Csehország, Románia, Bulgária és Szerbia tudott felmutatni, a régiós átlag is 10% körül volt.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A magas megtérülés normál körülmények között leginkább a magas bevételek és az alacsony költségszint párosának köszönhető, a többi régiós ország nagyjából ezt a mintát követi. Alaposan kilóg azonban Magyarország, amely 65%-os költség/bevétel aránya ellenére (az említett céltartalék-visszaírásoknak köszönhetően) került a jövedelmezőségi rangsor élére. A bolgár, az észt, a cseh és a litván bankok rendelkeznek a legjobb hatékonysági mutatóval.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A régióban jelenlévő nemzetközi bankcsoportok közül a tevékenységét több országban is megszüntető francia Societe Generale, illetve a magyar OTP érte el a legjobb tőkearányos megtérülést tavaly, de a KBC és az Erste is nagyon jól teljesített. A legtöbb régiós érdekeltséggel a Raiffeisen és az UniCredit rendelkezik.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A régió legnagyobb bankcsoportja a közép- és kelet-európai eszközállomány alapján az Erste, a KBC és az UniCredit volt, teljes piaci részesedésük 11,2%, 10,2%, illetve 7,7% volt a régióban. A hét legnagyobb régiós bank (az említettek mellett a Raiffeisen, a Societe Generale, az OTP és az Intesa Sanpaolo) teljes piaci részesedése csaknem elérte az 53%-ot.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A régiós banki folyamatok és a bankok méretváltozásaink egyik fő mozgatórugója a konszolidáció. Lengyelországon és Magyarországon történt (vagy van folyamatban) a legtöbb M&A-tranzakció az elmúlt években, de Szerbia és Románia is csak kevéssel maradt le tőlünk.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
A legnagyobb bankvásárlók az OTP és a lengyel állam, utóbbi a PZU biztosítón és az Alior Bankon keresztül növelte részesedését a hazai bankpiacon, míg a legnagyobb magyar bank elsősorban külföldi piacain nézett új szerzemény után, sikerrel.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
Az eladói oldalon az elmúlt években belső összeolvadáson, tőkehelyzet-rendezésen, racionalizáción és nagy alkalmazkodási folyamaton áteső Raiffeisen a legaktívabb. Többek között a Societe Generale, a Dankse Bank, és a Citibank, valamint a magyar állam is megvált két érdekeltségétől (utóbbi a többségi tulajdonába került MKB-tól és a kisebbségi tulajdonában volt Gránit Banktól).

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
Az alábbi táblázat az elmúlt több mint másfél év legnagyobb régiós M&A-tranzakcióit mutatja, az összehasonlítást nehezíti, hogy a banki tranzakciók több mint felének nem nyilvános az értéke.

Hatalmas sztorikba keveredett az OTP és a lengyel állam
Az M&A-szempontból az aktívak közé tartozó magyar bankpiacon egyébként egyébként 2015 eleje óta 8 befejezett banki tranzakció történt, ebből 5 esetben volt ismert a tranzakció értéke, összesen nem túl nagy, 1,085 milliárd eurós értéket tettek ki:
  • 2017-ben 14,4 millió euróért kivásárolta a menedzsment a Gránit Bank 36,5%-os állami részesedését,
  • 2017-ben a Konzum tőkealapkezelője 49%-os részesedést szerzett az MKB Bankban,
  • 2016-ban az állami Corvinus és az EBRD 15-15%-os részesedést vásárolt összesen 247,8 millió euróért az Erste Bank Hungaryben,
  • 2016-ban az MKB Bankot privatizálták a Metis (45%), a Blue Robin (45%) és a Pannónia Nyugdíjpénztár (10%) számára összesen 118 millió eurós értéken,
  • 2016-ban az Axa Bank eladta magyar lakossági üzletágát az OTP-nek, amivel a legnagyobb magyar bank jelzáloghitel-portfóliója csaknem negyedével nőtt,
  • 2015-ben a Magyar Posta 49%-os részesedést vásárolt az FHB kereskedelmi Bankban 90,6 millió euróért,
  • 2015-ben a Citibank nem nyilvános összegért eladta retail banki üzletét az Erstének,
  • 2015-ben a Budapest Bank került a GE kezéből 615 millió euróért (pontosabban 700 millió dollárért) a magyar állam tulajdonába.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp