Előfizetői tartalom

Itt a végső szám: 570 milliárdot buktak a bankok a devizahiteles elszámoláson

Portfolio
A tavaszi devizahiteles elszámolást követően átlagosan 393 ezer forint a tisztességtelenül felszámított összeget térítettek vissza az intézmények: jelzáloghitelek esetében átlagosan 718 ezer forint, nem jelzáloghitelek esetében 201 ezer forint volt a tisztességtelenül felszámított összeg, amely összesen 734 milliárd forintot tett ki. A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25%-kal csökkent, míg az átlagos tőketartozás 8 millió forintról 6,5 millió forintra esett vissza. A gyűjtőszámlahitel szerződések száma 92%-kal, nagyjából 13 ezer darabra csökkent, míg a gyűjtőszámlahiteleken a nyilvántartott tartozás körülbelül 29 milliárd forinttal (90%-kal) csökkent - többek között ezek a számok kerültek napvilágra a devizahiteles elszámolásról az MNB mai sajtótájékoztatóján.

Freisleben Vilmos, az MNB Fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: összesen 1,9 millió levelet küldtek ki tavasszal, az elszámolás eredményeképpen több mint 66 ezer szerződés szűnt meg. Az elszámolással érintett kölcsön-szerződések több mint 50%-át a korábban megszűnt szerződések adják. A legtöbb érintett szerződés és követelés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés