FONTOS Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat
 
Előfizetői tartalom

Karácsonyig új MKB Bank születik - Megvannak a részletek

Portfolio
343 milliárd forintnyi rossz minőségű bruttó (megképzett céltartalék előtti) kitettségétől szabadítják meg a szanálás során az MKB Bankot. Ebből 130 milliárdnyit piaci szereplőknek már eladtak, 213 milliárdnyit pedig az MNB által irányított Szanálási Vagyonkezelő vesz át karácsonyig 45%-os értéken négy nagybank (Erste, K&H, OTP, UniCredit) konzorciális hiteléből. A szanálás során az eddigi tulajdonos magyar államnak nincs pénzmozgása, így kizárólag cash flow alapon nézve 17 milliárdot bukott a költségvetés az MKB-kalandon. 2016 közepéig kell értékesíteni az immár értékes banknak számító MKB-t, amely karácsonyig teljesen megtisztul toxikus eszközeitől. Az eladó az EU előírása miatt a bankot most átvevő Szanálási Vagyonkezelő lesz, így az eladási árat nem az eddigi tulajdonos állam zsebeli be. "Nincs susmus, mindent az EU előírásainak megfelelően teszünk" - válaszolt a kritikákra az MNB alelnöke.

Nagy Márton alelnök emlékeztetett: az MKB 2014. december 18-a óta, vagyis épp egy éve áll szanálás alatt, azóta sikerült jobban kontrollálható, átláthatóbb szerkezetűvé tenni a bankot az alábbi lépésekkel: átfogó költségcsökkentési program, veszteséges biztosítótársaságokban az érdekeltség értékesítése 1% tulajdonrész megtartása mellett, gépjármű dealer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés