Két kézzel szórják a legkockázatosabb befektetési termékeket a világ második legnagyobb gazdaságában

2017. január 7. 09:32    
nyomtatás
 
Miközben a kínai jegybank elvileg foggal-körömmel harcol a rendkívül kockázatos vagyonkezelési termékek (wealth management products - WMP) ellen, épp most készül tőzsdére menni egy olyan pénzintézet, amelyik két kézzel ontja ezeket a termékeket magából.


A Gunangzhou Rural Commercial Bank tőzsdei bevezetéshez összeállított dokumentuma érdekes betekintést adott a 26 300 milliárd jüanos WMP-piacra. A Kuangtung provinciában székelő pénzintézet 93 milliárd jüannyi ötös szintű (vagyis legnagyobb) kockázati szinttel rendelkező terméket értékesített 2016 első kilenc hónapjában. Ez a pénzintézet termékértékesítésének harmadát tette ki, miközben 2015-ben ez a szám még csak 6 százalék volt.

A WMP-k rendkívül kockázatos mivolta miatt a People's Bank of China (PBOC) közelebbről akarja nyomon követni a termékeket, illetve azt, hogy ezek mekkora kockázatot jelentenek egyes bankoknak, erről itt írtunk:
2016.11.25 09:57 Szembeszáll a világ második legnagyobb gazdasága a bankok trükközésével
2016.10.25 08:54 Kisbefektetőkre tukmálják rá tudtuk nélkül a bankok a rossz hiteleiket
2016.09.05 08:59 Árnyékhitelekben fuldoklik a világ második legnagyobb gazdasága


A Guangzhou Rural Commercial Bank WMP-termékeibe áramló pénzt pénzpiaci eszközökbe, kötvényekbe, nem-kötvénytípusú hitelpapírokba és részvényekbe fektették. Általában a WMP-k jelentős részét egyébként kötvényekbe fektetik, gyakran tőkeáttéttel dolgoznak és az is előfordul, hogy hitelből pótolják ki a megígért, de nem megszerzett hozamot, erről itt írtunk:
2016.06.07 09:08 Félelmetes piramisjáték béníthatja meg a világ második legnagyobb gazdaságát


A pénzintézet azért tolja két kézzel a termékeket a piacra elmondása szerint, mert megnövekedett a "magasabb hozam és a magasabb kockázat iránti étvágy". Várhatóan pont ezt az indoklást használják majd más bankok is, hogy növeljék a WMP-kitettségüket ahelyett, hogy a felügyelet elvárásainak megfelelően inkább csökkentenék és átláthatóvá tennék ezt.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium