Két nagy tévedésre épül a bankrészvények szárnyalása

2017. január 10. 09:02    
nyomtatás
 
Donald Trump választási győzelme óta 23%-ot emelkedett a bankok részvényárfolyamát összefogó KBW Nasdaq Bank Index. Dick Bove neves bankelemző szerint három fő indoka is van a jó teljesítménynek, ám ebből kettő tévedésre épül. Szerinte az amerikai kamatkörnyezet változása nem elégséges ok arra, hogy bankrészvényt vegyünk, a gazdaság fellendülése viszont igen.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Yahoo Finance szerint a Rafferty Capital Markets banki elemzője úgy véli,
  • a kamatkörnyezet várható emelkedése,
  • a szabályozás lazítása és
  • a gazdasági teljesítmény erősödése

hajtja felfelé a bankrészvények árfolyamát. Bove szerint azonban ennek csak a harmada, a gazdasági teljesítmény javulásával kapcsolatos várakozás megalapozott, a kamatkörnyezet emelkedésére és a szabályozás lazítására viszont túlzottan fókuszál a piac.

A banki termékek, eszközök könyv szerinti értékét például minden egyes kamatemelés automatikusan leértékeli. A piac arra számít, hogy ennek negatív hatását bőven kompenzálni fogja az eredményesség (kamatemelés miatt várható) javulása, de a hetvenes évek is megmutatták, hogy ez nem igaz: a P/E ráták csökkentek

- idézte fel Bove. Szerinte az amerikai kamatkörnyezet változása nem elégséges ok arra, hogy bankrészvényt vegyünk.

Ami pedig a szabályozást illeti, az elsősorban valószínűleg nem idén fog jelentősen változni, és nem a nagybankok, hanem a (tőzsdén sokszor nem forgó) kis- és középbankok működésére lesz érdemi hatással.

Bove ugyanakkor nem mondja azt, hogy a bankrészvények túlértékeltek lennének. A gazdaság növekedése ugyanis optimizmusra ad okot, 2017 rekordév lehet az amerikai bankok számára.

A pénteken induló negyedik negyedéves banki gyorsjelentésekről Bove azt mondta, hogy gyengébbek lesznek, mint a harmadik negyedévesek, az egy évvel korábbihoz képest viszont érdemi javulás lesz érzékelhető.
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium