Bank

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett

Portfolio
Sötét jövőképet fest idei globális áttekintésében Európa bankjai elé a McKinsey: az alacsony kamatkörnyezet és a digitális kihívások miatt a tavalyi 110 milliárd dollárról 50 milliárd dollárra csökkenhet összesített nyereségük 2020-ra. A már így is csak 3-4%-os átlagos banki tőkearányos megtérülés (ROE) ezzel 1-2%-ra apadhat Európában, aminek az elkerüléséhez nemcsak példátlan költségcsökkentésre és konszolidációra, de rugalmasságra, új irányok felfedezésére és megújulásra lenne szükségük a bankoknak. Az USA és a feltörekvő országok bankrendszere jobb bőrben van, mint Európáé, de várhatóan ezek se fogják elkerülni a visszaesést.

Jelentősen romolhat a bankrendszer teljesítménye

Hatodik alkalommal, "A Brave New World for Global Banking" címmel tette közzé nemrég éves globális banki áttekintését a tanácsadócég. Három fő erő: 1. az alacsony növekedés és kamatkörnyezet, 2. a digitalizáció, 3. az új szabályozás határozza meg a bankszektor eredményességének alakulását manapság, az elemzés ezek közül az első kettővel foglalkozik részletesen. Fontosabb megállapításai:
  • Az alacsony növekedés és kamatkörnyezet 35 milliárd dollárral, a digitális kihívók, fintech cégek részéről várható piactámadás pedig további 25 milliárd dollárral csökkentheti a nyereséget az eurózóna és Nagy-Britannia bankrendszerében, így az a 2015-ös 110 milliárd dollárról 50 milliárd dollárra eshet 2020-ra, a ROE pedig ezzel 3-4%-ról 1-2%-ra olvadhat. Az európai bankrendszernek példátlan költségcsökkentésre és konszolidációra lenne szüksége ennek elkerülésére.
  • Az amerikai és a japán bankok kevésbé veszélyeztetettek: itt az alacsony növekedés és kamatkörnyezet 1 milliárd, a digitális támadás viszont jóval nagyobb mértékben, 45 milliárd dollárral csökkentheti a profitot öt év alatt. A tőkearányos megtérülés így az USA-ban 9%-ról 8%-ra, Japánban pedig 6%-ról 5%-ra csökkenhet, tehát bőven az európai felett marad.
  • A fejlett országok bankjainak ezzel 25%-ot eshet a profitja öt év alatt. Míg az amerikai bankok nagyjából kitermelik tőkeköltségüket, Nyugat-Európában a bankok 8-9 százalékponttal is elmaradhatnak ettől. Ráadásul itt már azt feltételezi a McKinsey, hogy a negatív hatások 20-30%-át hagyományos eszközökkel képesek lesznek kezelni a bankok. A Bázel IV. néven emlegetett, egyelőre nem véglegesített (tőke)szabályok tovább tágíthatják a rést.
  • A feltörekvő piacok többségében 10% feletti még a ROE, de a hitelezési ciklus lefelé ívelő ágának megérkezése miatt a 320 milliárd dolláros éves profit 50 milliárd dollárral is csökkenhet, amiből 47 milliárdos mínusz Kínára esik. A digitális kihívás itt kisebb, 18 milliárd dolláros profitkockázatot jelent.
  • Tavaly minimális mértékben 9,6%-ra nőtt a globális bankrendszer ROE-je, de jelenleg a lefelé irányuló kockázatok dominálnak mindenhol (az alacsony bázisról indult kelet-európai bankrendszert kivéve, amelynek pedig a nagy részét Oroszország adja).

A globális bankrendszer immár negyedik egymást követő évben teljesített a tőkeköltség (COE) alatt 2015-ben. Idén a tavalyihoz hasonló megtérülés várható, különösen az európai bankrendszer gyengélkedik.

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett

2015, a stagnálás sokadik éve

A kétszámjegyű megtérülés emlékei már a múlt homályába vésznek, a részvénypiac pedig elsősorban a szektor hosszú távú rossz teljesítményét árazza. A fejlett piacokon a könyv szerinti érték átlag 2,2-szeresén forogtak a bankpapírok 2002 és 2007 között (ezt fejezi ki a P/BV arány), ez mára a válság éveiben tapasztaltnál is alacsonyabb szintre, 0,9 közelébe csúszott. A feltörekvő piacokon még valamivel magasabb, 2,2 az átlagos értékeltség. Az 1 alatti P/BV-vel rendelkező bankok aránya októberben globálisan 58% volt, ezen belül a fejlett országok bankjainak 66%-át értékelte alacsonyabbra a piac a könyv szerinti értéknél. Nem kecsegtet sok jóval, hogy a globális GDP a tavalyi 68 000 milliárd dollárról 65 000 milliárd dollárra csökkenhet 2020-ra.

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett
A megtérüléssel ellentétes relációt mutatott a bevétel növekedésének földrajzi eloszlása szempontjából a 2015-ös év: a globális 6,7%-os bevételnövekedés mögött a feltörekvő országok (különösen Kína) lassulása, ugyanakkor Ausztrália, Dél-Korea és Nyugat-Európa banki bevételeinek gyorsulása állt.

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett
Világszinten a fogyasztási hitelezés, illetve a vállalati tranzakciók hozták a legnagyobb abszolút értékű bevétel-növekedést tavaly, százalékosan pedig a tőkepiaci és befektetési banki, valamint a lízing, faktoring bevételek növekedtek. Európában a marzsok szempontjából kettősség érvényesült: a magországokban tovább csökkent, a periférián viszont nőtt a kamatmarzs. A negatív betéti kamatok alkalmazásától való félelem és a betéti marzsok ezzel együttjáró szűkülését sok helyütt nem tudta kioltani a hitelezési marzsok enyhe bővülése. Az Oroszországon kívüli Kelet-Európa bankjai dollárban számítva, Oroszország bankszektora pedig reálértéken nem volt képes növekedést felmutatni.

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett
Az USA 10 legnagyobb bankja közül 8 képes volt csökkenteni a költségeit is. Az amerikai bankok ezzel kilógtak a sorból, ugyanis 2015-ben 2,5%-kal nőtt a globális bankrendszer költségszintje. A költségcsökkentési törekvések ellenére a kontinentális Európában 2,2%-kal, Nagy-Britanniában pedig 0,6%-kal még nőttek is tavaly a banki működési költségek (ugyanakkor mivel a bevételek jellemzően jobban nőttek, mint alább látható, a költséghatékonyság változása pozitívan járult hozzá a tőkearányos megtérülés javulásához).

Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett

A három nagy ellenség

Nem teljesen azonos tényezők hatnak a fejlett és a feltörekvő piacokra:
  • a fejlett piacokon elsősorban a nyomott gazdasági növekedés és a jegybankok laza monetáris politikája nyomán fennmaradó szűk kamatmarzs hat negatívan a profitra, a feltörekvő piacokon ezzel szemben a hitelezés lassulása az elsődleges fenyegetés,
  • különösen a lazább felügyeleti követelményeket alkalmazó Nagy-Britanniában, illetve Japánban fenyegetik a bankok pozícióit az ellenségesebben fellépő digitális szereplők, amelyek növelik a versenyt és szűkítik a marzsokat,
  • a szabályozás szigorodása pedig más-más mértékben, de a különböző piacokon egyöntetűen negatívan érinti a bankszektor profitabilitását.


Kimondták: a ma ismert bankoknak befellegzett

Mit javasol egy tanácsadó?

A McKinsey szerint a fenti óriási kihívásokra adott válaszként a bankrendszernek példátlan módon át kell alakulnia. Erre a tanácsadócég egy "tripla R" megoldást vázol fel, amelynek három eleme nagyjából az alábbi (bővebb kifejtésért lásd magát a tanulmányt):
  • Resilience (rugalmasság): biztosítaniuk kell a bankoknak rövid távú életképességüket bevételnövelő és költségcsökkentő taktikai lépések segítségével. Ide tartozhat sok más mellett a termékek átárazása, a pénzügyi termékek közvetítéséért szerzett díjbevételek szerepének növelése, a túl költség- vagy tőkeintenzív tevékenységek megszüntetése is.
  • Reorientation (új irányok felfedezése): a sokat emlegetett ügyfélközpontúság megteremtése a működési modell és az IT-infrastruktúra áramvonalasításával, proaktív stratégia megvalósításával, amelyhez az ügyfélélmény újradefiniálása, a termékek egyszerűsítése, az adateszközök kihasználása vagy éppen az értékesítés teljes átalakítása is hozzátartozhat.
  • Renewal (megújulás): a társasági víziók és értékek megosztása, motiváló és támogató céges kultúra megteremtése, a technológiai innovációk és az adatkezeléssel kapcsolatos képességek használatának kihasználása éppúgy ide tartozhat, mint a szervezeti struktúra teljes átalakítása.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp