Kínában is megtiltanák a bankoknak, hogy rossz előrejelzéseket írjanak

2017. január 11. 09:02    
nyomtatás
 
A kínai devizapiaci felügyeleti hatóság arra kéri a bankokat, hogy tartsák titokban a tőkekiáramlás megfékezésére irányuló útmutatásaikat, valamint hogy a jüannal kapcsolatos negatív várakozásaikat ne publikálják.


A kérésekkel a kínai hatóságok a jüan további esését akarják megakadályozni a Reuters banki forrásai szerint.

A jüan tavaly 6 százalékot esett a dollárhoz képest tavaly és nyolcéves mélypontra zuhant vissza, emiatt pedig a kínai devizapiaci hatóság (SAFE) korlátozásokat vezetett be a tőkekivonásokra. Ilyen például az, hogy limiteket szabtak arra, hogy egyes bankok adott városban mennyi devizát tarthatnak, valamint még kisebb tranzakciókra is engedélyt kell kérniük. Korábban 50 millió dollárnyi deviza-tranzakcióhoz kellett engedélyt kérnie a pénzintézeteknek a felügyelettől, most ez a korlát 5 millió dollárra csökkent.

A SAFE, amely a kínai jegybank (PBOC) része, szóban kért több tucat bankot arra, hogy ne fedjék fel a felügyelet szerepét a korlátozásban, amely a Reutersnek nyilatkozó hat bankár szerint rombolta az ügyfeleivel kiépített jó viszonyt, mivel nem mondhatják el nekik a korlátozás okát.

Emellett azt is megtiltották a pénzintézeteknek, hogy a jüannal kapcsolatosan negatív várakozásaikat közzétegyék. Esetleges bírságokkal is megfenyegették a bankokat, amennyiben azok nem felelnek meg az elvárásaiknak.

Novemberben a kínai devizatartalék 3050 milliárd dollárra esett a 2016-os addigi átlagos 3300 milliárdról, sok kereskedő szerint az amerikai kamatemelés miatt a dolláros eszközök vonzóbbak lesznek.

Címlapkép: Getty Images Hungary

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium