Előfizetői tartalom

Kisbefektetők tízezreinél drágulhat a bankolás

Válaszút elé kerülhetnek a hazai bankok azután, hogy idén januártól már hétszeres befizetést kell teljesíteniük a Beva felé tavalyhoz képest. A letétkezelési tevékenységből tavaly egyesek még milliárdos díjbevételeket tettek zsebre, de a szektorszinten a hétmilliárd forintot is meghaladó idei Beva-befizetések a bankok többségénél már veszteséges üzletággá alakíthatják a letétkezelési szolgáltatást. Ha pedig emiatt díjat emelnének, azt a hazai befektetők is megéreznék, elsősorban a banki értékpapírszámla-díjak emelésén keresztül.

Miért hajlandóak ennyit fizetni a bankok?A Beva idén januártól az éves díj alapjául szolgáló díjkulcs mértékét a korábbi 0,45 ezrelékről 1,75 ezrelékre emelte a tavalyi brókerbotrányok kártalanítási kötelezettségei miatt, ami tavalyhoz képest több mint 7-szeres befizetési kötelezettséget jelent. A Beva-tagok közül a legtöbbet a bankok fizetik be az alapnak, a teljes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés