Közel 400 milliós bírságot szabott ki az MNB két követelésvásárló cégre

2017. január 9. 10:18    
nyomtatás
 
Az MNB 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A. társaságra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt - írja legfrissebb közleményében a jegybank.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a luxemburgi székhelyű Indumet S.A., illetve a magyarországi R-TAIL Concept Kft. végzett-e üzletszerűen, a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet. A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán.

A jegybanki vizsgálatok mind az Indumet S.A., mind az R-TAIL Concept Kft. esetében megállapították, hogy e társaságok üzletszerű tevékenységük keretében - azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével - vásároltak követeléseket. Az Indumet S.A., illetve az R-TAIL Concept Kft. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB ezért engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt 180 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az Indumet S.A.-t. Az MNB az R-TAIL Concept Kft.-re ugyanezen okból 210 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki és mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.


A jegybank mindkét ügy kapcsán büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium