Magyar bankok dőltek be az engedély nélküli követelésvásárlóknak

2017. január 11. 16:25    
nyomtatás
 
Milliárdos nagyságrendben adtak el hazai kereskedelmi bankok kkv-, illetve nagyvállalati hiteleket olyan követeléskezelő társaságoknak, amelyeknek nem is volt erre jogosítványuk - derült ki az MNB megkeresésünkre adott válaszából.


Az MNB 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A. társaságra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt - közölte hétfőn az MNB.

2017.01.09 10:18 Közel 400 milliós bírságot szabott ki az MNB két követelésvásárló cégre

A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán. Kiderült: e társaságok nem rendelkeztek/rendelkeznek a követelésvásárlói tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel.

A bankok jóhiszeműségét feltételezve ez azt jelenti, hogy megtévesztették a társaságok azokat, akiktől követeléseket vásároltak. Kérdésünkre az MNB-nél elmondták: hazai kereskedelmi bankok milliárdos nagyságrendű követeléséről van szó, mégpedig kkv- és nagyvállalati területen. Fedezett és fedezetlen hitelek egyaránt voltak a portfóliókban.


Az engedményező kereskedelmi bankok kilétét nem fedte fel az MNB, de azt kérdésünkre elárulták, hogy mivel a követelésértékesítések a polgári jog hatálya alá tartozó ügyleteknek minősülnek, azok kapcsán polgári perben léphetnek fel a jogosultak. Vagyis a jogtalanul megvásárolt követelések nem kerülnek vissza automatikusan a bankok mérlegébe, azokat vissza kellene perelniük, ha ezt érdemesnek találnák megtenni.

Az MNB más követelésvásárlóknál is vizsgálódik, piacfelügyeleti eljárásai jelenleg is folyamatban vannak. A jegybank 2015 őszén több mint 400 pénzügyi intézménytől kért be adatokat azok követelésértékesítési ügyleteiről, ezek alapján több ezer ügyletet elemzett, s ezt követően indította meg vizsgálatait.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium