Már megint bankot venne az OTP

MTI
2017. február 17. 13:34  english version   
nyomtatás
 
Az idén újabb bankakvizícióra készül Romániában az OTP, miután korábban a portugál Millennium Bankot vásárolta meg, nyilatkozta Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Romániában terjeszkedne az OTP


A vezérigazgató az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: több mint 1 százalékos piaci részesedésű helyi bankot szeretnének megvenni, mert az OTP Romániában 2-3 éven belül el akarja érni az 5 százalékos részesedést, ezt pedig nagyon nehéz teljesíteni pusztán organikus növekedéssel. A vezérigazgató nem nyilatkozott arról, hogy melyik bankról lenne szó.

Becslése szerint a következő öt-hat évben a jelenlegi 37 romániai bank közül néhány el fog tűnni vagy azért, mert felvásárolják őket, vagy be fognak zárni. Úgy vélte, a román bankszektor nagyon stabil, az ágazat pénzügyi helyzete is jó, ezért nem tartja kizártnak új piaci szereplők megjelenését sem felvásárlások révén.

Az OTP romániai leánybankja 2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a román piacon, ügyfeleinek száma meghaladja a 426 ezret, mintegy 1300 alkalmazottat foglalkoztat. Az OTP Bank Románia 2014-ben vásárolta meg a Millennium Bankot a portugál Banco Comercial Portugues-től 39 millió euróért (mintegy 12 milliárd forint). A portugál bank romániai leányvállalatának 0,8 százalékos piaci részesedése volt a vételkor.

Aktív a bank


A bank menedzsmentje már évek óta ismételgeti, hogy szívesen vásárolnának bankot azokban az országokban, ahol az OTP már jelen van, de piaci részesedése alacsony, az eredményekre azonban sokáig várni kellett. A 2014-es két bankvásárlás, a horvát Banco Popolare Croatia és a román Banca Millennium már jól mutatta, hogy az OTP tényleg komolyan gondolja az akvizíciókat, de azok a bankok még kicsik voltak. Tavaly decemberben viszont az OTP megvette a horvát Splitska Bankát, amely az ország 5. legnagyobb bankja, és OTP-csoport szinten is értelmezhető méretű pénzintézet, ráadásul az AXA magyarországi operációját is megvette a bank, ez így összességében már elég bizonyíték arra, hogy a menedzsment tényleg elkötelezett amellett, hogy a bankcsoport ne csak organikusan, hanem akvizíciókon keresztül is nagyra nőjön.

Már megint bankot venne az OTPMit csinál az OTP Romániában?


A bankcsoport 2004 óta van jelen Romániában, elsősorban lakossági fókuszú, a bruttó hitelállomány 73, a betétállomány 76 százaléka lakossági. A legfrissebb, tavaly szeptemberi számok alapján a román OTP mérlegfőösszege 574 milliárd forint (a bankcsoport 5,2%-a), a bruttó hitelállomány 517 milliárd forint (a bankcsoport 8,1%-a), a betétállomány pedig 327 milliárd forint (a bankcsoport 4,1%-a). A bank az elmúlt években vegyes teljesítményt mutatott, hiszen 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is veszteséges volt, ezekben az években közel 19 milliárd forint veszteséget ért el, miközben a nyereséges években is csak kevesebb mint 7 milliárd forint profitot ért el.

Már megint bankot venne az OTP


A román bankpiacról


A Román Nemzeti Bank tavaly szeptemberi számai alapján Romániában 37 hitelintézet működik, a pénzintézetek teljes mérlegfőösszege 378 milliárd lej, a bankszektor eszközarányos nyeresége 1,3 százalék, a saját tőke arányos nyeresége pedig 12,3 százalék, a késedelmes hitelek aránya 10 százalék. Az ország legnagyobb bankjai a BCR, a BRD, a BT valamint a Raiffeisen és az Unicredit helyi leánybankja.

Nem reagált az árfolyam


Az OTP árfolyama egyelőre nem változott érdemben a hírre, 0,4 százalék pluszban áll.

Már megint bankot venne az OTPElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium