szerző

Miért ér 10 000 forintot az OTP?

2017. május 19. 13:50    
nyomtatás
 
A héten két elemző is beleszeretett az OTP-be, a Citi és a Morgan Stanley is közel 10 000 forintos célárat hozott ki elemzésében, megnéztük, miért ilyen optimisták a magyar bank részvényeire.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Február közepe és május eleje között közel 18 százalékot esett az OTP árfolyama, onnan viszont 15 százalékos rali következett, és ebben lehetett szerepe annak, hogy Csányi Sándor nyugtatta a befektetőket, mondván, átmeneti volt csak az esés, az OTP fundamentumaiban nem volt változás, de az elmúlt napokban már az a két elemzés is felfelé húzhatta az árfolyamot, amit a Morgan Stanley és a Citi adott ki. Előbbi 10 143 forintos, utóbbi 9 965 forintos célárral jött ki, régen láttunk már ennyire optimista elemzéseket az OTP-re. Megnéztük, mivel indokol a két nagy elemzőház.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?1. Bővül a hitelállomány


Az idei első negyedév már zsinórban a második volt, amikor év/év alapon bővült a bruttó hitelállomány, ami részben az AXA-akvizíciónak tudható be, de annak a hatásától tisztítva is közel 2 százalék lett volna a növekedés, attól a hatástól szűrve a teljesítő hitelállomány 4 százalékkal bővült volna, csak Szlovákiában és Montenegróban csökkent az állomány. Biztató, hogy a lakossági hitelezés több operációban is felpörgött, így Magyarországon és Bulgáriában jelentősen nőtt a jelzáloghitelek kihelyezése, a fogyasztási hitelek kihelyezése pedig a magyar, az orosz és az ukrán operációban emelkedett jelentősen.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?


2. Elérheti mélypontját a magyarországi nettó kamatmarzs


A magyar operációban a nettó kamatmarzs trendszerűen csökkent az elmúlt években, 10 év alatt közel 6 százalékról 3 százalék közelbe esett. Az elmúlt negyedévekben már nem volt érdemi változás, de az idei első negyedévben 18 bázispontos volt a negyedéves csökkenés, ilyen mértékű csökkenésre 9 negyedéve nem volt példa.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?


A marzs szűkülése elsősorban a Bubor csökkenésére vezethető vissza, amely az elmúlt két és fél évben nagyjából 120 bázisponttal 16 bázispontra csökkent. Azonban egyrészt a Bubor már hetek óta stabilan alacsony szinten tartózkodik, másrészt a Bubor-csökkenés hatásai már beépülnek az OTP számaiba az idei első félévben, ezért az OTP menedzsmentje és a Citi elemzője is arra számít, hogy a magyarországi nettó kamatmarzs az idei első félévben elérheti a mélypontját. A Citi szerint idén az év egészében 3,11 százalék lesz a nettó kamatmarzs, onnan pedig mérsékelt emelkedés következhet, jövőre 3,15, 2020-ra pedig 3,25 százalékkal számolnak.

3. Újra emelkedhet a nettó kamatbevétel


A csoportszintű nettó kamatbevétel az elmúlt 3 évben csökkent, a legoptimistább elemzők szerint azonban ennek idén vége, a Morgan Stanley és a Citi is emelkedő nettó kamatbevételt jelez előre a következő évekre, igaz, utóbbi elemzőház meredekebb növekedésre számít. A bevételek bővülését egyrészt a Splitska Banka akvizíciója magyarázza, de a kamatmarzs javulásával és a hitelkihelyezés bővülésével a magyarországi kamatbevételek is emelkednek, és az elemzők az orosz OTP-nél is a nettó kamatbevételek meredek emelkedésével számolnak, miközben a bolgár és az ukrán leánybanknál inkább csak stagnálásra számítanak.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?


4. Magas fedezettség


Az OTP az elmúlt években elvégezte a házi feladatát, a késedelmes hitelek fedezettsége a legtöbb leánybanknál kiemelkedően magas, így a hitelportfólió minőségének további romlására is felkészült a bank, de egyes operációkban akár céltartalék felszabadítására is sor kerülhet.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?


5. Tartósan alacsony céltartalékolás


A Citi és a Morgan Stanley is lefelé módosította a várakozását a kockázati költségek várható alakulásával kapcsolatban, az elemzőházak szerint tartósan alacsonyan alakulhat a céltartalékolás, ebben pedig az idei első negyedév erősítette meg őket, amikor az OTP a vártnál jóval kevesebb, összesen 12,5 milliárd forint céltartalékot képzett meg. Ráadásul az OTP leánybankjainál a fedezettség is kifejezetten magas, így az elemzők arra számítanak, hogy a következő években például a magyar operációban akár céltartalék felszabadításra is sor kerülhet.

Miért ér 10 000 forintot az OTP?


6. Felvásárlási sztori


Az OTP vezetése már évek óta potenciális akvizíciókról beszél, de egyrészt eddig nem sok konkrétumról tudtak beszámolni, hiszen csak két bankot, még 2014-ben egy horvát és egy román pénzintézetet vett meg az OTP, másrészt ezek is olyan kicsik voltak, hogy érdemben nem tettek hozzá a csoport számaihoz, és bár az AXA állományainak átvétele például a magyarországi jelzáloghitelállományban érezhető növekedést hozott, csoportszinten az is egy kisebb akvizíciónak számít. A legutóbbi horvát bankvásárlás azonban felélesztette az akvizíciós sztorit, az OTP végre nagy és jól menedzselt bankot vett, ráadásul nem is drágán, 0,9-es P/BV-n, jóval a tőzsdén jegyzett régiós bankok árazása alatt. És vannak még akvizíciók a csőben, jelenleg is 4-5 akvizíciót készít elő az OTP, akár néhány héten belül bejelenthetnek konkrét bankvásárlást, a Banca Romaneascára adott be kötelező ajánlatot, egy szerb projektben egy nem kötelező ajánlatot adott be az OTP, és ezen felül is vannak előrehaladott tárgyalások.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium