Előfizetői tartalom

Módosít a fedezetértékeléseken az MNB

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelembe véve az elmúlt időszak pénzpiaci folyamatait és a magyar értékpapírpiacok sajátosságait, felülvizsgálta a jegybanki hitelműveletek során alkalmazott fedezetértékelési gyakorlatát. A módosítások közül kiemelendő a bankcsoporton belüli kibocsátások zárolása esetén alkalmazott addicionális, 20 százalékos haircut alkalmazása, amely hozzájárul a jelzáloglevél-piac élénküléséhez, a kiegyensúlyozottabb befektetői szerkezethez és transzparencia növeléséhez. A módosításokat követően a magyar bankrendszer továbbra is jelentős mértékű likvid értékpapír-állománnyal rendelkezik, ami biztosítja a hatékony likviditáskezelést - közölte a jegybank.

Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően monetáris politikai eszközként csak fedezett formában nyújt hitelt ügyfelei számára. A potenciális veszteségek elkerülése érdekében az MNB különböző kockázatkezelési eszközöket alkalmaz a fedezetek befogadásakor. Az MNB a fedezetként elfogadható értékpapírok fedezetkezelésének felülvizsgálatát követően - figyelembe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés