Negatív kamat a betétekre? Na ne!

2017. május 19. 09:01    
nyomtatás
 
Magyarországon jogszabály tiltja a bankoknak, hogy negatív kamatlábat alkalmazzanak a lakossági betéteknél. Nyugat-Európa sok országában nincs ilyen korlátozás, náluk azonban egyszerűen nem merik meglépni ezt a bankok. A holland jegybank most figyelmeztetett ennek banki nyereséget romboló következményeire.

A legjobb hazai bankbetétek megtalálásához ajánljuk a Pénzcentrum kalkulátorát.


A szélsőségesen alacsony európai kamatkörnyezet ellenére jó marzsokkal dolgozott eddig a holland bankszektor, a jegybank azonban tegnap arra figyelmeztetett, hogy most nyomás alá kerülhetnek a holland bankok - írja a Reuters.

Jan Sijbrand, a holland jegybank (DNB) igazgatója szerint kétféle negatív hatás érheti a bankokat:
  • egyre több ügyfél alacsonyabb kamatozású hitellel váltja ki meglévő jelzáloghitelét, eltüntetve a hitelezés egyik profitforrását a bankoknál,
  • egyre kisebb a lehetőségük a bankoknak a betéti kamatok csökkentésére.
Jelenleg közel 0,2% a lakossági betétek átlagkamata a holland nagybankoknál, ehhez képest a tőkepiacokon 0% alatti kamattal jutnak forráshoz, az Európai Központi Bank felé pedig 0,4%-ot kell fizetniük likviditástöbbletükre.

Üzleti logikájuk azt indokolná, hogy 0% alá csökkentsék betéti kamataikat a holland bankok, ezt azonban nem merik meglépni. Sijbrand szerint Európa-szerte hezitálnak a bankok ez ügyben, félve a lakossági értetlenségtől és felháborodástól. Ehelyett inkább elfogadják a marzsok szűkülését, remélve, hogy hamarosan fordulatot vesz a globális, és benne az európai kamatkörnyezet.

Magyarországon kissé tovább olvadt a lakossági forintbetétek átlagkamata az elmúlt hónapokban, az éven belül lekötött forintbetétekre évi 0,39%-ot kínáltak a bankok, az éven túliakra pedig 0,99%-ot átlagosan az MNB legfrissebb, márciusi adatai szerint. A legjobb betétek megtalálásához ajánljuk a Pénzcentrum kalkulátorának a használatát.

A legfrissebb hitelezési és betéti statisztikákról itt írtunk:
2017.05.09 17:21 Már látszik: őrült lesz az idei nyár a lakáshiteleknél

Negatív kamat a betétekre? Na ne!Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium